Το μυστήριο των Κυθήρων και άλλες ανησυχητικές ιστορίες – Michel de Grece

Ποια μυστηριώδης ερωτική ιστορία διαδραματίστηκε στα Κύθηρα;
Τι ρόλο έπαιζε η μαύρη κορδέλα που τύλιγε τον καρπό της λαίδης Μπέρεσφορντ;
Ποια “καταραμένη” σχέση συνέδεε την Αυτοκράτειρα Σίσσυ με τον εξάδελφό της, Λουδοβίκο Β’ της Βαυαρίας;Ποιο είναι το φάντασμα του Λευκού Οίκου;
Από τις ιστορίες του Έντγκαρ Άλαν Πόε, του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ ή του Ντίκενς, τα πνεύματα πάντοτε στοίχειωναν την παγκόσμια λογοτεχνία. Ακολουθώντας αυτήν την παράδοση, ο Michel de Grece συγκεντρώνει και μας παραδίδει μύθους και δοξασίες, ανεκπλήρωτους έρωτες, οικογενειακά μυστικά, ψυχές που αναζητούν δικαίωση και περιπάτους γεμάτους ερωτηματικά. Οι είκοσι τρεις ανησυχητικές ιστορίες του, συν μία που γράφτηκε ειδικά για την ελληνική έκδοση, συνθέτουν ένα ιδιόμορφο, υπερφυσικό, ονειρικό, αλλά και τραγικό προφίλ του κόσμου μας σε περισσότερες από μία διαστάσεις.
Εδώ γεννήθηκε η Αφροδίτη – Εμμανουήλ Καλλίγερος

Το βιβλίο «Εδώ γεννήθηκε η Αφροδίτη… Συνοπτική ιστορία των Κυθήρων» αποτελεί ένα οδοιπορικό στην ιστορία και τον πολιτισμό των Κυθήρων κι επιχειρεί να προσεγγίσει την ιδιαιτερότητά τους μέσα από μια σειρά γεγονότων, που υπήρξαν σταθμοί στην εξέλιξη του νησιού. Η ιστορική πορεία των Κυθήρων σφραγίστηκε εξαρχής από ένα μυθολογικό γεγονός. Επιλέχθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες ως μυθικός τόπος γέννησης της Αφροδίτης, της θεάς της Ομορφιάς και του Έρωτα. Το νησί σε όλη την εξέλιξη της ιστορίας του υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών, με αποτέλεσμα να δεχθεί πολλές επιδράσεις που καθόρισαν και την πορεία του στην ιστορία. Η Μινωική Κρήτη πρώτα, στη συνέχεια η Πελοπόννησος, αργότερα το Βυζάντιο με τον ορθόδοξο χριστιανισμό κι έπειτα πάλι η Ενετοκρατία, έσμιξαν στο νησί οριοθετώντας την ταυτότητά του ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Η απουσία οθωμανικού ζυγού, η μακραίωνη συμπόρευση με τα Επτάνησα κι η καθοριστική περίοδος της Αγγλοκρατίας συντέλεσαν στη διαμόρφωση μιας πολιτιστικής ιδιαιτερότητας, στην οποία συναρθρώνονται οι επιδράσεις της Δύσης και της Ανατολής, που ανιχνεύονται στην αρχιτεκτονική, τη γλώσσα και τις παραδόσεις του. Μόνιμο σημείο αναφοράς παραμένει πάντοτε το Αιγαίο Πέλαγος στην είσοδο του οποίου το νησί κατέχει μια γεωγραφική καίρια θέση. Γι’ αυτό κι η αρχική επιλογή των θεών για τη γέννηση της Αφροδίτης στις ακτές του.
Κυθηραϊκά μελετήματα – Συλλογικό έργο Ανδριτσάκη – Φωτιάδη, Δ. Πετρόχειλος, Μιχαήλ Κ.

Η έκδοση, που διαιρείται σε δύο μέρη, περιλαμβάνει οκτώ ανέκδοτα μελετήματα για την ιστορία και τις αρχαιότητες των Κυθήρων. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει μελέτες για τις αρχαιολογικές έρευνες (της Γερμανικής, της Γαλλικής και της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής) στα Κύθηρα κατά τα έτη 1875-1966, για τη γενεαλογία της “προνομιούχου” (ευγενούς) οικογένειας του λογίου Νικολάου-Σοφοκλή Καλούτση, για τον Κυθήριο λόγιο Θεόδωρο Στάθη ή Μπιρμπιλιού (†1819), μαθητή του Θεόφιλου Κορυδαλλέως, για τους διακριθέντες Κυθήριους κληρικούς (16ος-18ος αιώνας), το γενεαλογικό δένδρο της οικογένειας του Λέοντος Κασιμάτη (εγγεγραμμένης στο Libro d’Oro), μία κυθηραϊκή διαθήκη του 1685 (του Τζανέτου Καλούτση) με ιδιαίτερο γλωσσικό ενδιαφέρον για την τοπική διάλεκτο, και μεταφρασμένα και σχολιασμένα κείμενα δέκα ξένων περιηγητές (Nikolay, van Egmont, Leake κ.ά.) για τα Κύθηρα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου δημοσιεύεται η “Ιστορία φυσική και πολιτική της Νήσου Κυθήρων, κοινώς Τσερίγου” (1825) του Ιωάννη Μικέλη, επιστήθιου φίλου του Κοραή από τις Κυδωνίες της Κρήτης, με εισαγωγή και σχόλια του Μιχαήλ Κ. Πετρόχειλου. Τα Κυθηραϊκά μελετήματα συμπληρώνονται από αναλυτικό ευρετήριο κυρίων ονομάτων.
Ένας αιώνας Κύθηρα

Το Κυθηραϊκό Φωτογραφικό Αρχείο δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2002 ως επακόλουθο των πρώτων Φωτογραφικών Συναντήσεων Κυθήρων, για να περάσει τον επόμενο χρόνο στον έλεγχο της νεοσύστατης Πολιτιστικής Εταιρείας Κυθήρων. Αποστολή του φωτογραφικού Αρχείου είναι η εξεύρεση, καταγραφή, αντιγραφή και διάσωση κάθε φωτογραφικής μαρτυρίας που σχετίζεται με τα Κύθηρα, τους Κυθήριους και την Κυθηραϊκή διασπορά. Το αρχείο απαρτίζουν τρία είδη φωτογραφικού υλικού: θετικές φωτογραφικές εκτυπώσεις (πρωτότυπες ή σύγχρονες), πρωτότυπα αρνητικά και ψηφιακά αρχεία.
Η Αλεξάνδρεια των Κυθηρίων – Κούλα Κασιμάτη

Το οδοιπορικό των Κυθηρίων στην Αλεξάνδρεια από τον 18ο έως τον 20ό αιώνα μάς αποκαλύπτει μια δυναμική πληθυσμιακή ομάδα με ενδιαφέρουσες πτυχές στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Αιγύπτου. Αντικείμενο της έκδοσης αποτέλεσαν: α) η παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο και την Αλεξάνδρεια και η δράση τους στον οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό τομέα με έμφαση στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας· β) οι ροές και οι διαδρομές των πρώτων Κυθηρίων σ’ αυτή την πόλη· γ) η δράση της Κυθηραϊκής Αδελφότητας Αλεξανδρείας· δ) στοιχεία Κυθηρίων βασιζόμενα στις άδειες ταφής αυτήν την περίοδο· ε) στάσεις, διαθέσεις και αξιολόγηση των Κυθηρίων για τη ζωή τους στην Αλεξάνδρεια και στ) η ζωή και το έργο δέκα επιφανών Κυθηρίων που συνδέονται με την Αλεξάνδρεια των οποίων η παρουσία και η δράση απέκτησαν υπερτοπική εμβέλεια, ενώ ο ευεργετισμός τους προς τον γενέθλιο τόπο αποτελεί πρότυπο κοινωνικής ευαισθησίας για τους μεταγενέστερους.
Μεταναστεύσεις από και προς τα Κύθηρα τον 20ό αιώνα

Η εργασία αυτή, προϊόν ερευνητικής προσπάθειας, πραγματεύεται τις μεταναστευτικές ροές από και προς τα Κύθηρα τον 20ό αιώνα. Επικεντρώνεται σε δύο πληθυσμιακές ομάδες:
α) Τους Κυθηρίους που έφυγαν από το Νησί την περίοδο 1920-1960 –και αποκαλέσαμε πρώτη γενιά– αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Αυστραλία. Ερευνήθηκαν: i. Η οικονομική και κοινωνική ζωή στα Κύθηρα αυτή την περίοδο. ii. Το ταξίδι, που ήταν μια περιπέτεια. iii. Η ζωή τους στη νέα πατρίδα, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης. Για τα παιδιά τους (δεύτερη γενιά) η προσοχή στράφηκε στην ελληνική τους ταυτότητα –γλώσσα, θρησκεία, ήθη και έθιμα– και στη θέση τους τόσο στην κυθηραϊκή κοινωνία όσο και στην αυστραλιανή.
β) Η δεύτερη ομάδα αφορά τους Αλβανούς που ήρθαν στα Κύθηρα στο τέλος του 20ού αιώνα. Ερευνήθηκαν οι λόγοι που τους ανάγκασαν να μεταναστεύσουν, οι απασχολήσεις τους στο Νησί, οι αντιλήψεις τους για τη ζωή τους στη νέα πατρίδα και η ένταξή τους στην κυθηραϊκή κοινωνία. Ταυτόχρονα, ερευνήθηκαν και Κυθήριοι για το πώς βλέπουν τους Αλβανούς μετανάστες και πώς τους αξιολογούν στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή, καθώς και τα στερεότυπα της κυθηραϊκής κοινωνίας γι’ αυτούς.
Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα ξετύλιξαν συχνά με έντονο συναισθηματισμό τη δική τους πραγματικότητα και τις δικές τους εμπειρίες στις νέες πατρίδες. Και αυτό έχει τη δική του αξία.
Ταξιδέψτε στα Κύθηρα!
5 Μέρες / 02-06 Σεπτεμβρίου 2023