Μια περιεκτική ανασκόπηση της μακραίωνης ιστορίας της Αιγύπτου, από τα μυστηριώδη προδυναστικά βασίλεια μέχρι το σύγχρονο εθνικό κράτος.
Οι ιστορικές περίοδοι της χώρας, φαραωνική, ελληνορωμαϊκή, μεσαιωνική, οθωμανική και σύγχρονη, δεν εξετάζονται μεμονωμένα, αλλά στην εξέλιξή τους, αφού σε ολόκληρη την αιγυπτιακή ιστορία υπάρχουν ισχυρά στοιχεία συνέχειας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη νεότερη ιστορία της Αιγύπτου, μια χώρα που είχε και εξακολουθεί να έχει πρωτεύοντα ρόλο στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.
24 ώρες στην Αρχαία Αίγυπτο – Περνώντας μία μέρα με τους κατοίκους της – Ryan P. Dolald
Γνωρίστε την αρχαία Αίγυπτο, περνώντας είκοσι τέσσερις ώρες με τους κατοίκους της και παρακολουθώντας από κοντά την καθημερινότητά τους. Από τον ταριχευτή μέχρι τον φαραώ, την απλή νοικοκυρά, την ιέρεια και τον κοσμηματοποιό, αυτοί είναι οι άνθρωποι που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας αυτόν τον μεγαλειώδη αρχαίο πολιτισμό.
Οι Έλληνες και η διαμόρφωση της Νεότερης Αιγύπτου – Kitroeff Alexander
Από τον πρώιμο 19ο αιώνα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι Έλληνες αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη, την οικονομικά ισχυρότερη και την κοινωνικά και γεωγραφικά πιο ποικίλη από όλες τις ευρωπαϊκές παροικίες της Αιγύπτου. Αν και επωφελήθηκαν από τα προνόμια που δόθηκαν στους αλλοδαπούς και τον έλεγχο που άσκησε η Μ. Βρετανία, ισχυρίστηκαν παρ’ όλα αυτά ότι απολάμβαναν μια ιδιαίτερη σχέση με την Αίγυπτο και τους Αιγυπτίους και θεώρησαν ότι συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της χώρας.
“Οι Έλληνες και η διαμόρφωση της νεότερης Αιγύπτου” είναι η πρώτη περιεκτική ιστορική αφήγηση της σύγχρονης ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο από τις απαρχές της την περίοδο της κυριαρχίας του Μοχάμεντ Άλι μέχρι τις έσχατες ημέρες της επί Νάσσερ. Προσεγγίζει κριτικά την πραγματικότητα και τους μύθους που περιβάλλουν την πολύπλοκη και πανταχού παρούσα ελληνική παροικία στην Αίγυπτο, εξετάζοντας το νομικό καθεστώς των Ελλήνων, τις σχέσεις τους με τους ηγέτες της χώρας, την αλληλεπίδρασή τους τόσο με τα ηγετικά στρώματα όσο και με τους απλούς Αιγυπτίους, τις οικονομικές δραστηριότητές τους, τις επαφές τους με τις άλλες παροικίες, τους δεσμούς τους με την ελληνική πατρίδα, και τον παροικιακό βίο, ο οποίος διακρινόταν για την πλούσια και περίφημη λογοτεχνική παραγωγή και τις ευρύτερες πολιτιστικές δραστηριότητές του.
Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ υποστηρίζει ότι, μολονότι η αυτοεικόνα των Ελλήνων ως ανθρώπων που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της Αιγύπτου είναι υπερβολική, υπήρξαν τρόποι με τους οποίους λειτούργησαν ως φορείς εκσυγχρονισμού, αν και από μια προνομιούχο και προστατευόμενη θέση. Ενώ δεν έλαβαν ποτέ την αναγνώριση την οποία επιθυμούσαν, οι Έλληνες ανέπτυξαν μια έντονη και γεμάτη νοσταλγία σχέση αγάπης με την Αίγυπτο αφότου οι περισσότεροι εξ αυτών υποχρεώθηκαν να την εγκαταλείψουν τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, για να επανεγκατασταθούν στην Ελλάδα ή σε ακόμα πιο μακρινούς προορισμούς.
Το ελληνικό Κάιρο – Νίκος Κ.Νικηταρίδης
Χιλιάδες ήταν οι Έλληνες που έζησαν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα τους τελευταίους δύο αιώνες, πάντοτε αρμονικά με το φίλο αιγυπτιακό λαό, με τον οποίο εκτός την ίδια ποτισμένη από τον ιδρώτα τους γη, μοιράστηκαν χαρές και λύπες στην καθημερινότητά τους, δροσιζόμενοι από το ίδιο νερό του Νείλου του απόλυτου μη με λησμόνει.
Την ιστορική πορεία αυτών των Ελλήνων του Καΐρου -συν εκείνων της Ηλιουπόλεως, του Ζεϊτούν και του Χελουάν που σήμερα ανήκουν πλέον στον ίδιο αστικό ιστό- παρακολουθεί το πόνημα αυτό, καταγράφοντας κοινότητες, σωματεία και σχολεία, δράσεις και πράξεις μιας μεγάλης και σημαντικής παροικίας της Αιγύπτου και του Απόδημου Ελληνισμού εν γένει, που συνεχίζει απρόσκοπτα έως τις μέρες μας την πορεία της στον πανδαμάτορα χρόνο υπό τη σκιά των Πυραμίδων.
Οι θησαυροί του Τουταγχαμόν – Malek Jaromir
Το βιβλίο «Οι θησαυροί του Τουταγχαμόν» φέρνει στο προσκήνιο τη σύντομη ζωή του ομώνυμου φαραώ, περιγράφοντας και εξηγώντας τις σύνθετες πτυχές της ζωής στην Αρχαία Αίγυπτο. Καλύπτει το έργο προηγούμενων αιγυπτιολόγων και αναφέρεται λεπτομερώς στην πραγματική ανακάλυψη και την αυθεντική αρχαιολογική αποστολή, ανατρέχοντας στα προσωπικά αρχεία του ίδιου του Χάουαρντ Κάρτερ.
Το Μέγαρο Γιακουμπιάν – Al Aswany Alaa
Στο Μέγαρο Γιακουμπιάν, μια πολυκατοικία που χτίστηκε τη δεκαετία του 1930 στο Κάιρο, απομεινάρι αλλοτινής δόξας, ζουν και εργάζονται άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών τάξεων που συνιστούν μια πιστή μικρογραφία της σύγχρονης αιγυπτιακής κοινωνίας. Ο συγγραφέας, συνεχίζοντας την παράδοση του Ναγκίμπ Μαχφούζ, παρατηρεί τους ήρωές του, τους ενοίκους της πολυκατοικίας, πλούσιους και φτωχούς, καλούς και κακούς, χωρίς να τους κρίνει, με τρυφερή και στοργική ματιά, με πόνο και κατανόηση. Ζούμε τις ελπίδες και την εξέγερση του Τάχα, νεαρού ισλαμιστή που ονειρεύεται να γίνει αστυνομικός, την πίκρα και την απογοήτευση του Χάτιμ, ομοφυλόφιλου διανοούμενου μέσα σε μια κοινωνία που του επιτρέπει την ηδονή, όχι όμως και την αγάπη, τη νοσταλγία ενός λαμπρού παρελθόντος του ξεπεσμένου πια αριστοκράτη Ζάκι, τα παραστρατήματα της φτωχής και όμορφης Μπουσάινας. Ο Ασουάνι, με ένα βλέμμα τρυφερό και καθόλου κριτικό, πλάθει εξαιρετικούς χαρακτήρες, που όλοι, ανεξαιρέτως, είναι πιασμένοι στην παγίδα μιας κοινωνίας όπου η πολιτική διαφθορά συμμαχεί με τον αθέμιτο πλουτισμό, τη θρησκευτική υποκρισία και την άνοδο του ισλαμισμού, όπου η αλαζονεία και η ασυδοσία των ισχυρών μεταφράζεται σε εκμετάλλευση των αδυνάτων, όπου ο νεανικός ιδεαλισμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εξτρεμισμό, κι όπου ωστόσο διατηρούν ακόμα το κύρος τους ιδέες και απόψεις για μια κοινωνία χωρίς βία. Το μυθιστόρημα μας δείχνει αυτό που ο καθένας μπορεί να δει γύρω του, αλλά που μόνο η λογοτεχνία μπορεί να το αποκαλύψει πραγματικά.
Ο δρόμος κοντά στο παλάτι …. και η τριλογία του Καΐρου – Mahfouz Naguib
Η Τριλογία του Καΐρου είναι η περιπέτεια της οικογένειας του Άχμαντ ελ Γκαουάντ, αλλά μαζί και η περιπέτεια ιδεών και ιδεολογιών στα χρόνια του Μεσοπολέμου, χρόνια κρίσιμα για όλη την ανθρωπότητα. Μέσα από συνταρακτικά επεισόδια με ήρωες τα μέλη μιας οικογένειας, ο αναγνώστης παρακολουθεί την περιπετειώδη εκείνη εποχή που σημάδεψε βαθιά την κατοπινή ιστορία του κόσμου – και φυσικά της Αιγύπτου. Πλήθος χαρακτήρων διαγράφεται σ’ αυτό το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας: ο πατέρας, αυταρχικός με την οικογένειά του αλλά γλεντζές και εύθυμος στην προσωπική του ζωή, η καταπιεσμένη σύζυγος, ευτυχής μέσα στην καταπίεσή της, οι γείτονες, οι επαγγελματίες, τα παιδιά, οι υπηρέτες, οι σύντροφοι του Άχμαντ στο πιοτό και το γλέντι.
Μέσα από το πλαίσιο της ζωής και της δράσης της οικογένειας με φόντο την τραγωδία της Αιγύπτου που προσπαθεί ν’ αποτινάξει το βρετανικό ζυγό ξετυλίγεται ένα συναρπαστικό βιβλίο-τοιχογραφία μιας ολόκληρης εποχής.
Η κόρη του Νείλου – Sinoue Gilbert
Μάνα, κόρη, αδερφή, ανιψιά. Η αιώνια Γυναίκα που ερωτεύεται, παθιάζεται, υποφέρει, υπομένει. Ο Άνδρας πολεμά κι εκείνη μάχεται για την ευτυχία και των δυο τους. Ας ασχολείται εκείνος με τα αιώνια, εκείνη γοητεύεται από τα εφήμερα, τα μικρά, τα αγνοημένα. Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ πάντως γοητεύεται από αυτά όσο και από τα άπιαστα, και, φυσικά, γοητεύει. Δεν είναι άλλη από την κόρη της Σεχραζάτ, που πρωταγωνιστεί στην ΑΙΓΥΠΤΙΑ.
Η Σεχραζάτ και ο Ρικάρντο, ο Μοχάμετ Άλι και η Σαμίρα ερωτεύονται, ζουν συγκλονιστικές εμπειρίες, συγκινούν και μαγεύουν τον αναγνώστη ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία, στην Ιστορία και στο Μύθο. Με φόντο τη μυστηριακή ατμόσφαιρα της Ανατολής, ξεδιπλώνεται και ολοκληρώνεται η ιστορία μιας οικογένειας που δοκιμάζεται από τον έρωτα και το θάνατο.
Η προσευχή του αηδονιού – Taha Hussein
Επαρχία Αιγύπτου, 1930: Η έφηβη Άμνα υποχρεώνεται να ακολουθήσει τη μητέρα και την αδερφή της στη φυγή τους από το χωριό. Κάποιο “αμάρτημα” της αδελφής τις στοιχειώνει. Μετά από περιπέτειες οι τρεις γυναίκες αναγκάζονται να επιστρέψουν στην αφιλόξενη έρημο και στα χέρια ενός βάρβαρου θείου. Ένας νεαρός άνδρας, επιπόλαιος αλλά γοητευτικός, ευθύνεται για την καταστροφή της οικογένειας. Σκοπός ζωής της Άμνα: η εκδίκηση.
Ιστορία μίσους και έρωτα από τον πνευματικό πατέρα των σύγχρονων αραβόφωνων λογοτεχνών. Ο Τάχα Χουσεΐν (1889-1973), τυφλός από τα δύο του χρόνια, καταγόμενος από ένα φτωχό χωριό της Αιγύπτου, σπούδασε στο Κάιρο και τη Σορβόνη, μετέφρασε Πλάτωνα στα αραβικά και ως υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Νάσερ έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, λ.χ. καθιέρωσε τη στοιχειώδη εκπαίδευση και για τα κορίτσια.
Χρονικό ενός τελευταίου καλοκαιριού – El Rashidi Yasmine
Κάιρο, 1984, ένα ζεστό καλοκαίρι. Ένα μικρό κορίτσι μεγαλώνει στην οικογενειακή έπαυλη. Παράπονό της η απουσία του Πατέρα και η αποστασιοποιημένη αυστηρότητα της Μητέρας. Οι μέρες της περνούν στη σιωπή: κοιτάζει τον ήρεμο Νείλο από το παράθυρό της, παρακολουθεί χωρίς ήχο τα τρία μη απαγορευμένα κανάλια, πλάθει με τη φαντασία της τις ζωές των άλλων.
Η Yasmine El Rashidi αποτυπώνει την εντελώς ρευστή πραγματικότητα που ζει ως κορίτσι, ως έφηβη, ως γυναίκα. Ισορροπώντας μεταξύ επιβίωσης και συνενοχής, διηγείται την πορεία μιας γενιάς που μεγάλωσε στη σιωπή και συγχρόνως το πρόσφατο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής Αιγύπτου.
Ζητιάνοι και περήφανοι – Cossery Albert
Διαβάστε αυτό το βιβλίο που γοήτευσε τον Χένρι Μίλλερ, όπως θα γοητεύσει σίγουρα κι εσάς. . . Είναι η ιστορία του Γκόχαρ, καθηγητή πανεπιστημίου, που θέλησε να γίνει ζητιάνος. Είναι η ιστορία της ζωής των εξαθλιωμένων μαζών στις φτωχογειτονιές και τους τενεκομαχαλάδες του Καΐρου, στην προεπαναστατική Αίγυπτο. Πόρνες, παιδεραστές, αθεράπευτοι χασικλήδες, μικροαπατεώνες, ζητιάνοι και ρομαντικοί ψευτοεπαναστάτες, είναι μερικές απ’ τις τραγικές φιγούρες του συγκλονιστικού αυτού πίνακα που θα σας μείνει αλησμόνητος.
Φαραώ – David Gibbins
1351π.Χ. Ο Ακενατέν, ο Φαραώ του Ήλιου, είναι ο υπέρτατος άρχοντας της Αιγύπτου… μέχρι τη μέρα που πετά το στέμμα του και εξαφανίζεται μυστηριωδώς στην έρημο, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο μυστικό.1884μ.Χ. Ένας Βρετανός αξιωματικός που υπηρετεί στο Σουδάν ανακαλύπτει τυχαία έναν υποβρύχιο ναό, αφιερωμένο σε μια τρομακτική θρησκεία της οποίας ο θεός τρεφόταν με ανθρωποθυσίες. Η μυστική αποστολή του αξιωματικού είναι να φτάσει στο στρατηγό Γκόρντον πριν πέσει το πολιορκημένο Χαρτούμ, όμως ένα καλά κρυμμένο μυστικό θα αλλάξει τα σχέδιά του… Στο παρόν: Ο Τζακ Χάουαρντ και η ομάδα του ερευνούν έναν από τους πιο εκπληκτικούς υποβρύχιους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ και οδηγούνται σε έναν κόσμο τριών χιλιάδων ετών που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους…