Επισκόπηση ταξιδιού

ΤΕΧΕΡΑΝΗ – ΙΣΦΑΧΑΝ – ΣΙΡΑΖ – ΓΙΑΖΝΤ – ΚΑΣΑΝ – ΠΑΣΑΡΓΑΔΕΣ – ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ – ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ – ΒΟΥΝΑ ΖΑΓΚΡΟΣ – ΝΟΜΑΔΕΣ – ΑΜΠΙΑΝΕ – ΜΕΫΜΠΟΝΤ – ΑΡΝΤΕΚΑΝ – ΦΑΡΑΓΓΙ HAYGHER

18 – 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

12 ΜΕΡΕΣ

 

Αεροπορική εκδρομή από Θεσσαλονίκη

Σχεδιάσαμε 12 μέρες στην μαγική και συναρπαστική χώρα του Ιράν. Ένα ταξίδι διαφορετικό, ένα οδοιπορικό στην περσική αυτοκρατορία που μας γυρνάει πίσω στο χρόνο εξερευνώντας αμύθητους πολιτιστικούς θησαυρούς. Ανάμεσα στα πολυτελή ξενοδοχεία, τα χρωματιστά παλάτια, τους ολάνθιστους κήπους, τα αριστουργηματικά βιτρό και πλακάκια θα είμαστε από τους λίγους που θα έχουμε την μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε από κοντά την αυθεντική ζωή των Νομάδων του Ιράν. Οι «Ashayer», οι νομάδες του Ιράν, πραγματοποιούν κάθε χρόνο το δύσκολο ταξίδι τους από τα Βόρεια του Σιράζ προς τον Περσικό Κόλπο με τα κοπάδια τους και τα λιγοστά υπάρχοντά τους, διατηρώντας σχεδόν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους μέσα στους αιώνες.

Η εκδρομή μας στο Ιράν περιλαμβάνει όχι μόνο τα «κλασικά» αλλά και πολλά «άγνωστα» αλλά εξίσου εντυπωσιακά αξιοθέατα. Αποτελεί κυριολεκτικά μια εκδρομή-εμπειρία ζωής κατά τη διάρκεια της οποίας θα γνωρίσουμε από κοντά με τον καλύτερο τρόπο όλη αυτή την αξιοθαύμαστη ιστορία του περσικού πολιτισμού αλλά και τη νεότερη ιστορία της χώρας. Μια εκδρομή «εμπειρία ζωής» η οποία θα σας μείνει αξέχαστη χωρίς αμφιβολία και θα διηγείστε για πολύ καιρό στους δικούς σας.

Highlights

Δείτε τα κορυφαία στιγμιότυπα της εκδρομής.

Αναλυτικό Πρόγραμμα


Ενημερωθείτε για το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.

Αναχώρηση από τα Ιωάννινα την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου και ώρα 15.30 οδικώς για τη Θεσσαλονίκη. Αφιξη στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και έλεγχος εισιτηρίων πριν πάρουμε την πτήση Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Τεχεράνη. Άφιξη στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης στις 04.55 (Σάββατο 19/10/2024). Μεταφορά στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Τεχεράνη – Εθνικό Μουσείο – street food tour – Γέφυρα Tabiat – Μεγάλο Παζάρι Τεχεράνης – Μουσείο χαλιών

Το πρωί της Δευτέρας θα μας βρει στην πρωτεύουσα του Ιράν, στην Τεχεράνη. Ξεκούραστοι, πλέον, από το ταξίδι μας και με την συνοδεία του ξεναγού μας θα ξεκινήσουμε την πρώτη μας γνωριμία με τη χώρα του Ιράν και την πόλη της Τεχεράνης. Ξεκινάμε την ξενάγησή μας με το Εθνικό Μουσείο του Ιράν, όπου και ο ξεναγός μας θα μας εντάξει με τον καλύτερο τρόπο στην τόσο μακρινή ιστορία αλλά και γεωγραφία της χώρας. Στη συνέχεια θα περιηγηθούμε στον πιο γνωστό δρόμο της πόλης για ένα σύντομο street food tour και έπειτα θα επισκεφτούμε το μεγάλο παζάρι της Τεχεράνης, όπου μετά τις βόλτες μας θα καταλήξουμε σε παραδοσιακό εστιατόριο για να δοκιμάσουμε αυθεντικές ιρανικές γεύσεις. Έπειτα, πριν επιστρέψουμε στο ξενοδοχείο μας, θα περάσουμε φυσικά από την «γέφυρα της Φύσης» ή αλλίως τη γέφυρα Tabiat, όπου καθημερινά πολλές οικογένειες αλλά και πάρα πολλοί έφηβοι Ιρανοί συγκεντρώνονται και διασκεδάζουν. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Παλάτι Γκολεστάν – Μουσείο Χαλιών – παζάρι Tajrish

Αφού πάρουμε πρωινό στο ξενοδοχείο, θα ξεναγηθούμε στο παλάτι Γκολεστάν ή Rose Garden, όπως ονομάζεται αλλιώς, μιας και το τριαντάφυλλο αποτελεί εθνικό σύμβολο για το Ιράν. Πρόκειται για ένα πραγματικά εντυπωσιακό αξιοθέατο, το οποίο έχει προστεθεί μάλιστα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Η κυριαρχία των τριαντάφυλλων στους τοίχους, αλλά και στον κήπο του παλατιού εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη και μαρτυρούν την πάλαι ποτέ περσική αίγλη και δόξα. Μετά την ξενάγησή μας, θα επισκεφτούμε το μουσείο χαλιών για να δούμε από κοντά την φημισμένη τέχνη των Περσών και να γνωρίσουμε όλες τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες των περίφημων περσικών χαλιών. Μετά την ξενάγησή μας στο μουσείο, θα κατευθυνθούμε στα βόρεια προάστια της πόλης, στην περιοχή Tajrish και στο ξακουστό παζάρι της περιοχής. Έπειτα, θα επισκεφτούμε το πιο «ευρωπαϊκό κομμάτι της», όπου θα δούμε ένα σύγχρονο και μοντέρνο πρόσωπο της Τεχεράνης. Εδώ, θα έχουμε την ευκαιρία να πιούμε καφέ και να δοκιμάσουμε τα τοπικά γλυκά σε κάποιο από τα πολλά καφέ της περιοχής και να κάνουμε τις βόλτες μας. Στη συνέχεια, επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Πύργος Αζαντί – Κήπος Φιν – Παλιά πόλη Κασάν – Ιστορικό σπίτι Τabatabaei – Παζάρι Κασάν – Εργαστήριο μαλλιού – Τέμενος Agha Bozorg – Κασάν

Πρωινό στο ξενονοχείο και επισκεπτόμαστε τον πύργο Azadi,  στην δυτική είσοδο της πόλης. Ο «πύργος της Ελευθερίας», το πιο χαρακτηριστικό, ίσως, σύμβολο της Τεχεράνης, χτίστηκε το 1971 για τον εορτασμό των 2500 χρόνων της Περσικής Αυτοκρατορίας και αποτελεί το έμβλημα της πόλης. Στην συνέχεια, αφήνουμε την πρωτεύουσα και κατευθυνόμαστε προς τα κεντρικά της χώρας. Προορισμός μας η πόλη Κασάν, μία πανάρχαια πόλη στα βόρεια της πόλης Ισφαχάν. Λίγο πριν φτάσουμε στην πόλη, θα επισκεφτούμε τον Κήπο Φιν. Πρόκειται για έναν μαγευτικό περσικό κήπο, ο αρχαιότερος που σώζεται σήμερα στο Ιράν και παρά τις φυσικές καταστροφές και τις εισβολές που δέχθηκε, κατάφερε να αναγεννηθεί και να παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτος απέναντι στις αντίξοες συνθήκες. Ιδιαίτερη εντύπωση μας κάνει η αφθονία του νερού που ρέει μέσα στα κανάλια και στις πισίνες του κήπου, μολονότι στην περιοχή που βρίσκεται εγκατεστημένος βρέχει σπανίως και υπάρχει λειψυδρία. Αφού περιπλανηθούμε κατά μήκος του κήπου και θαυμάσουμε την αμύθητη γοητεία του, είμαστε έτοιμοι πλέον να ανακαλύψουμε τα μυστικά των ιστορικών σπιτιών του Κασάν, αξιοθέατα που προσελκύουν καθημερινά πλήθος κόσμου, χάρη στην αξιοζήλευτη αρχιτεκτονική τους και στην πολυτελή διακόσμηση τους. Θα επισκεφτούμε το πανέμορφο σπίτι της οικογένειας Tabatabaei. Χτισμένο τον 19ο αιώνα αυτό το σπίτι αποτελεί μια εξαιρετική αντανάκλαση του τρόπου ζωής των αριστοκρατικών οικογενειών του Κασάν και δείχνει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της περσικής αρχιτεκτονικής. Δεν θα παραλείψουμε να περιηγηθούμε στο κεντρικό και παραδοσιακό παζάρι της πόλης όπως επίσης και να δούμε από κοντά την φυσική διαδικασία βαφής μαλλιού σε ειδικό εργαστήριο. Το απόγευμα θα επισκεφτούμε το εντυπωσιακό τέμενος Agha Bozorg, ένα ιστορικό τζαμί που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και περιλαμβάνει και θεολογική σχολή. Μετά το φαγητό μας θα μεταφερθούμε στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

Λουτρό Sultan Amir Ahmad – Κόκκινο χωριό Αμπιανέ – Ισφαχάν – Αρμένικη συνοικία – Γέφυρα Sio-se – Γέφυρα Khaju

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε την ημέρα μας με επίσκεψη στο λουτρό Qasemi, γνωστό και ως Sultan Amir Ahmad Bathhouse, ένα παραδοσιακό ιρανικό δημόσιο λουτρό, που κατασκευάστηκε τον 16ο αιώνα, την εποχή των Σαφαβιδών. Ωστόσο, μετά από έναν σεισμό το 1778 προκλήθηκαν ζημιές και ανακαινίστηκε την εποχή των Κατζάρ. Στη συνέχεια, αναχωρούμε για ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του Ιράν, το χωριό Abyaneh, το αποκαλούμενο και «Κόκκινο Χωριό», σε υψόμετρο 2240μ. πάνω από τη θάλασσα. Με πλούσια ιστορία που χρονολογείται από την εποχή των Σασσανιδών, το “Κόκκινο Χωριό” εντυπωσιάζει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα που επικρατεί σε ολόκληρο το χωριό (λόγω ασυνήθιστου υψηλού επιπέδου οξείδιου του σιδήρου), καθώς και η διατήρηση της παράδοσης, των ηθών και των εθίμων, και της Μέσης Περσικής ή Παχλεβί γλώσσας που μιλάνε ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι, το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της χώρας. Αφου γευματίσουμε στο χωριό θα συνεχίσουμε για το Ισφαχάν, όπου και φτάνουμε το απόγευμα. Θα περπατήσουμε στην πανέμορφη πόλη του Ισφαχάν με τις φωτισμένες γέφυρες της πόλης και την υπέροχη πλατεία Ναγκσέ Τζαχάν (Naqsh-e Jahan) να «κλέβουν την παράσταση». Θα επισκεφτούμε τις πιο γνωστές και εντυπωσιακές γέφυρες Sio- se και Khaju καθώς και την πλατεία.  Στην συνέχεια μεταφορά στο ξενοδοχείο, τακτοποίηση στα δωμάτια μας. Διανυκτέρευση.

Πλατεία Ναγκσέ Τζαχάν (Naqsh-e Jahan) – Παζάρι Ισφαχάν – Τζαμί του Σάχη – Παλάτι Αλή Καπού – Τζαμί του Σεΐχη Λοτφολά – Παλάτι Chehel Sotoun

Μετά το πρωινό, ξεκινάμε νωρίς το πρωί την περιήγησή μας στο Ισφαχάν. Πρώτος σταθμός μας η πλατεία Ναχς Τζαχάν (Naqsh-e Jahan), η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία παγκοσμίως, η οποία έχει αναδειχθεί μάλιστα σε μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Όσες φορές και να βρεθεί κάποιος κοντά στην πλατεία, κατά έναν μαγικό τρόπο μαγνητίζει και κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί από μία ακόμη επίσκεψη. Εδώ, θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτες και ψώνια στο μεγάλο παζάρι του Ισφαχάν. Εν συνεχεία, επισκεπτόμαστε το μαγευτικό τζαμί του Σάχη με τον μεγαλοπρεπή μπλε τρούλο και τον μυστηριώδη τρόπο που συνδέονται μεταξύ τους τα πλακάκια που τον διακοσμούν και συνθέτουν μία σπάνιας ομορφιάς ειδυλλιακή εικόνα. Αντικρίζοντας, ύστερα, το παλάτι Αλή Καπού θα αισθανθούμε ότι λάμπει σαν τον ήλιο μέσα σε ένα μεστό μπλε σκηνικό. Εκεί θα έχουμε την δυνατότητα να «σκαρφαλώσουμε» κατά μήκος της σκάλας, να εξερευνήσουμε την αρχιτεκτονική του δομή και αφού φτάσουμε στο υψηλότερο σημείο, να ξεκουραστούμε και να απολαύσουμε την θέα ολόκληρης της πλατείας που εκτείνεται μαγικά μπροστά στα μάτια μας. Στην άλλη πλευρά της πλατείας, το τζαμί του Σεΐχη Λοτφολά, το αρχιτεκτονικό αυτό αριστούργημα, προσδίδει με τη σειρά του μία επιπλέον νότα πολυτέλειας στο ήδη αξιοθαύμαστο σκηνικό. Επόμενη επίσκεψη θα κάνουμε στο παλάτι Chehel Sotoun, δίπλα από την πλατεία Ναχς-ε Τζαχάν. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα είναι σίγουρα ο καταπράσινος κήπος και η μεγάλη πισίνα που διαθέτει στο εξωτερικό του. Ακολουθεί λαχταριστό μεσημεριανό γεύμα σε εστιατόριο με παραδοσιακά φαγητά και ελεύθερος χρόνος στο Ισφαχάν. Διανυκτέρευση.

 

Πύργοι περιστεριών – Μεϋμπόντ – Ardekan – Σπίτι Ζωροαστρών – Ιρανικό Κανάτ – Γιαζντ – Τζαμί Jameh – Παλιά πόλη Γιαζντ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για την μοναδική πόλη Γιάζντ.  Στην διαδρομή μας θα σταματήσουμε να δούμε τους «Πύργους των Περιστεριών» καθώς  την μικρή πόλη Meybod, όπου θα επισκεφτούμε το περίφημο περσικό σπίτι του πάγου το οποίο χρονολογείται πριν από τον 18ο αιώνα και θα μάθουμε για τον τρόπο με τον οποίο οι ντόπιοι δημιουργούσαν, αποθήκευαν και διατηρούσαν πάγο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Έπειτα, θα μπούμε στο χωριό Αρντεκάν και θα ξεναγηθούμε σε παραδοσιακό σπίτι-μουσείο οικογένειας ζωροαστρών. Φυσικά, στην εκδρομή μας στο Ιράν δεν γίνεται να παραλείψουμε να επισκεφτούμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κανάτ, το ιρανικό εξωπραγματικό υπόγειο σύστημα ύδρευσης με το οποίο μετέφεραν νερό από τις πιο ορεινές περιοχές στις πιο πεδινές, ζεστές και άγονες. Θα γευματίσουμε σε παραδοσιακό τοπικό εστιατόριο του χωριού και αναχωρούμε για τη Γιαζντ. Το απόγευμα φτάνουμε στην πόλη και θα επισκεφτούμε το τζαμί Jameh, το μεγαλύτερο της πόλης. Ξεχωρίζει τόσο για την ιδιόμορφη και τεράστια πύλη του που είναι διακοσμημένη με περίτεχνα πλακάκια, όσο και για τους δύο μιναρέδες ύψους 48μ. που πλαισιώνουν την μεγαλοπρεπή είσοδο και αναδεικνύουν με τον πιο λεπτομερή τρόπο την ιρανική κεραμική τέχνη. Συνεχίζουμε για το ξενοδοχείο και το βράδυ ελεύθερο χρόνο για βόλτες και φαγητό στην πόλη. Διανυκτέρευση.

iran-featured

Κάστρο Saryazd – Πύργοι Σιωπής – Ναός του Πυρός – Κήπος Dowlat Abad – συγκρότημα Amir Chackmaq – Γιαζντ

Μετά το πρωινό, θα αναχωρήσουμε για το εντυπωσιακό κάστρο Saryazd, ένα υπέροχο παλιό κάστρο που χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως γιγάντια αποθήκη για την προστασία σιτηρών, κοσμημάτων και άλλων τιμαλφών. Μετά το κάστρο, θα μεταβούμε «Πύργους της Σιωπής», όπου μεταφέρονταν οι νεκροί των ζωροαστρών πριν μεταβούν στον τελευταίο τόπο ανάπαυσής τους. Εώς και πριν 40 χρόνια, οι εναπομείναντες ζωροάστρες μετέφεραν τους νεκρούς συγγενείς τους στην κορυφή των «Πύργων της Σιωπής» στη Γιαζντ. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το «Ναό του Πυρός», έναν ζωροαστρικό ναό που διατηρεί αναμμένη την αρχαία ιερή φλόγα για πάνω από 1500 χρόνια. Όπως κάθε αρχαίος ναός στο Ιράν, έτσι κι αυτός, διαθέτει μία αξιοζήλευτη πισίνα στο κέντρο της αυλής του. Εν συνεχεία, μεταβαίνουμε στον κήπο Dowlat Abad στο κέντρο της Γιαζντ, όπου θεωρείται ότι παρέμεινε το 1759 ο ιδρυτής της δυναστείας Ζαντ Καρίμ Χαν μαζί με τον τεράστιο στρατό του για 40 νύχτες. Ο εν λόγω κήπος έχει αδιαμφισβήτητα μεγάλη αρχιτεκτονική αξία και δημιουργεί σίγουρα ένα παραδεισένιο σκηνικό. Στη συνέχεια, θα κατευθυνθούμε στο συγκρότημα Amir Chackmaq, στην παλιά πόλη της Γιαζντ και στην πλατεία που περιστοιχίζεται από ορισμένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Το υπόλοιπο απόγευμα τελευταίες βόλτες στην πόλη. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

Πασαργάδες – Νεκρόπολη Νάγκσε Ροστάμ – Περσέπολη – Σιράζ

Αφού πάρουμε το πρωινό στο ξενοδοχείο, ξεκινάει το οδικό μας ταξίδι προς την την «πόλη των ποιητών», το Σιράζ, πρωτεύουσα της επαρχίας Φαρς. Στην διαδρομή μας την πρώτη στάση θα την κάνουμε στην αρχαία πόλη Πασαργάδες, την πρώτη πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος θεωρείται ότι υπήρξε το μαυσωλείο του Κύρου του Μέγα. Συνεχίζοντας την πορεία μας, φτάνουμε στην Νεκρόπολη Νάγκσε Ροστάμ, η οποία αντικατοπτρίζει την δοξασμένη πορεία των Περσών βασιλέων, ακόμη και μετά θάνατον. Μετά την ξενάγησή μας, αφήνουμε τη Νεκρόπολη και επισκεπτόμαστε την Περσέπολη που εκτείνεται, πλέον, μεγαλοπρεπής μπροστά μας. Στον αρχαιολογικό χώρο της Περσέπολης, θα έχουμε την ευκαιρία να ατενίσουμε την εκθαμβωτική ομορφιά της, να παρατηρήσουμε τα αρχαία σύμβολα που κοσμούν τους τοίχους των κτιρίων εντυπωσιασμένοι από την απαράμιλλη ιστορική της αξία. Στη συνέχεια, θα γευματίσουμε σε έναν παραδοσιακό εστιατόριο στην περιοχή και συνεχίζουμε για τον προορισμό μας, το Σιράζ. Άφιξη στην πόλη το απόγευμα. Μια σύντομη ξενάγηση στην είσοδο της πόλης, όπου η βρίσκεται η «Πύλη του Κορανίου». Άφιξη στο ξενοδοχείο και τακτοποίηση. Ελεύθερος χρόνος στην πόλη για φαγητό και βόλτες. Διανυκτέρευση.

Φαράγγι Haygher – αρχαία πόλη Gor –  ναός της φωτιάς του Firuzabad – Βουνά Ζάγκρος – Γνωριμία με νομάδες – Σιράζ

Μετά το πρωινό κατευθυνόμαστε οδικώς προς στα νότια της πόλης με προορισμό το φαράγγι Haygher, το «Grand Canyon» του Ιράν, μήκους περίπου 13 χιλιομέτρων και ύψους 450 μέτρων με τον ποταμό Ghareh Aghaj να διέρχεται από αυτό. Στη διαδρομή μας θα περάσουμε από την εντυπωσιακή αρχαία πόλη Gor, το ναό της φωτιάς του Firuzabad και το Κάστρο Maiden (Ghaleh Dokhtar). Φτάνουμε στο φαράγγι και η θέα που συναντάμε κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Αφού απολαύσουμε την εκπληκτική θέα και βγάλουμε τις φωτογραφίες μας, θα επισκεφτούμε μια οικογένεια των νομάδων Qashqai, ο πληθυσμός των οποίων πριν από μισό, περίπου, αιώνα αποτελούσαν τον μισό πληθυσμό της χώρας. Σήμερα, αντιστεκόμενοι στην τάση της σύγχρονης εποχής για εγκατάσταση στην πόλη και στο δέλεαρ του εκσυγχρονισμού, ζουν και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους όπως οι πρόγονοί τους 10 αιώνες πριν. Εδώ, θα έχουμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε την παραδοσιακή αυθεντική νομαδική ζωή, σε ένα φυσικό τοπίο όπου επικρατεί η απόλυτη ηρεμία ψηλά στα βουνά του Ζάγκρου. Θα συνομιλήσουμε μαζί τους, θα ακούσουμε τα παραδοσιακά τους τραγούδια και θα γευτούμε μία ιδιαίτερη παραλλαγή κεμπάπ που οι ντόπιοι θα ετοιμάσουν μονάχα για εμάς μαζί με τα πεντανόστιμα πιάτα με το περσικό ρύζι. Θα δούμε από κοντά, επίσης, τις καθημερινές ασχολίες των νομάδων, όπως το άρμεγμα των αιγοπροβάτων, την ύφανση του μαλλιού, τη διαδικασία ζυμώματος και ψησίματος φρέσκου ψωμιού και της ξεχωριστής πίτας που μόνο η νομαδική φυλή κατέχει την αυθεντική συνταγή, αλλά και τη δημιουργία του γιαουρτιού. Μετά το μεσημέρι, αφού αποχαιρετήσουμε όλα τα μέλη της οικογένειας για την φιλοξενεία τους, επιστρέφουμε στο Σιράζ και στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

Σιράζ – Ροζ τζαμί – Narenjestan-e Ghavam Συγκρότημα Βακίλ – Παζάρι Βακίλ – Λουτρά Βακίλ – Τζαμί Βακίλ – Μαυσωλείο Χαφέζ – Zoorkhaneh – αεροδρόμιο

Πρωινό στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια επισκεπτόμαστε το παραδοσιακό Ροζ Τζαμί (Pink Mosque ή αλλιώς Nasir-Al Molk Mosque), όπου και θα μπορέσουμε να «αιχμαλωτίσουμε» με ηρεμία τις πρώτες πρωινές ηλιαχτίδες που εισέρχονται από τα παράθυρα και αποτυπώνονται με έναν ξεχωριστό τρόπο στα ροζ πλακάκια των τοίχων. Έπειτα, κατευθυνθούμε προς το σπίτι «Καβάμ» ή αλλιώς στο Narenjestan-e Ghavam, ένα παραδοσιακό και ιστορικό σπίτι με χαρακτηριστικό περσικό κήπο χτισμένο μεταξύ 1879 και 1886. Μετά την ξενάγησή μας στο σπίτι, θα αναχωρήσουμε για το συγκρότημα Ζαντ ή αλλιώς Βακίλ, το οποίο κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της δυναστείας Ζαντ (1751-1794) και ειδικότερα κατά την βασιλεία του ιδρυτή της Καρίμ Χαν. Έπειτα, επισκεπτόμαστε το παζάρι Vakil, που φημολογείται ότι δημιουργήθηκε τον 11ο αιώνα με σκοπό να μεταμορφώσει την πόλη Σιράζ σε ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο. Με έκταση 21.840τμ. η αγορά αυτή δεν είναι ένα καθαρά τουριστικό σημείο αλλά ο χώρος όπου ακόμα και σήμερα οι ντόπιοι κάνουν τα ψώνια τους. Εκεί θα ψωνίσουμε και θα απολαύσουμε ζεστό παραδοσιακό καφέ και τσάι, τοπικά εδέσματα και λιχουδιές στα παραδοσιακά μαγαζάκια που συναντάμε τριγύρω. Κατευθυνόμαστε έπειτα στο Vakil Bath, τα παλιά δημόσια λουτρά του Σιράζ, που λειτουργούσε παραδοσιακά μέχρι και πριν 90 χρόνια. Πλέον διατηρείται μόνο ως ιστορικό μνημείο με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Μετά την ξενάγησή μας, προχωράμε δυτικά και δίπλα ακριβώς από την είσοδο του παζαριού βρίσκεται το τζαμί Vakil, ένα από τα πιο ξεχωριστά τζαμιά στο Ιράν. Το τζαμί αυτό δεν διαθέτει θόλο και διακρίνεται για τους δύο ιδιόμορφους μιναρέδες του, ύψους περίπου 20 μέτρων. Ύστερα, περνάμε στην άλλη πλευρά της πόλης, όπου θα επισκεφθούμε το μαυσωλείο του ξακουστού Ιρανού ποιητή Χαφέζ, ένα από τα πιο σημαντικά μέρη για όλους τους Ιρανούς. Στη συνέχεια, θα επισκεφτούμε το Zoorkhaneh, τον «χώρο της δύναμης για το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα», όπως το περιγράφουν οι ντόπιοι. Στον χώρο αυτό θα παρακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο οι αθλητές προπονούνται με ζωντανή μουσική από το zarb (περσικό τύμπανο) και ποιήματα από το «Σαχναμέ», το αριστουργηματικό επικό βιβλίο του Ferdowsi ενσωματώνοντας στοιχεία πολεμικών τεχνών, γυμναστικής και μουσικής για να εκπαιδεύσουν το μυαλό, το σώμα και την ψυχή(προαιρετικά). Το βράδυ αποχαιρετάμε την πανέμορφη πόλη του Σιράζ και αναχωρούμε για το αεροδρόμιο για την πτήση επιστροφής.

Σιράζ – Κωνσταντινούπολη – πτήση για Θεσσαλονίκη – Ιωάννινα

Πτήση στις 02.45 από το Σιράζ για Κωνσταντινούπολη. Αναχώρηση από την Πόλη στις 08.05 με την πτήση επιστροφής στην Ελλάδα. Άφιξη στη Θεσσαλονίκη στις 08.20. Επιβιβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για τα Ιωάννινα. Άφιξη στα Ιωάννινα το μεσημέρι.

*H σειρά των ξεναγήσεων μπορεί να αλλάξει για την καλύτερη εκτέλεση του προγράμματος χωρίς να παραλειφθεί καμία από αυτές.

Περιλαμβάνονται

Δεν περιλαμβάνονται

Γνωρίστε τους ανθρώπους μας

Γνωρίστε τον Moji

Από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους μας στο Ιράν. Ο Μότζι σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός αλλά η αγάπη για τη χώρα, την ιστορία και την λογοτεχνία της Περσίας και τις ξεναγήσεις τον οδήγησε στο να σπουδάσει ξανά και να ακολουθήσει το επάγγελμα του ξεναγού. Χάρη στις πλούσιες γνώσεις, τα άπταιστα αγγλικά, την καλοσύνη και την υπομονή του έχει γίνει, πλέον, ένας από τους καλύτερους ξεναγούς στη χώρα του. Εμείς, χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχημένης μας εκδρομής στο Ιράν και τον ξεχωρίζουμε για την ευγενική του φύση, τη δοτικότητά του και το χαμόγελό του. Μετά από την πρώτη κιόλας γνωριμία μαζί του εύκολα θα αντιληφθείτε πόσο περήφανος είναι για τη χώρα του και είναι σίγουρα ότι στο τέλος θα νιώσετε ότι αποχαιρετάτε έναν φίλο.

Γνωρίστε τον Vahid

Η ψυχή της εκδομής μας στο Ιράν. Ο Vahid ή ο “Capitano” αποτελεί και αυτός με τη σειρά του αναπόσπαστο κομμάτι της εκδρομής μας. Ο σπάνιος αυτός άνθρωπος θα μπορούσε να αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα φιλοξενίας του ιρανικού λαού. Για τον Καπιτάνο μας η δουλειά του δεν είναι μόνο να μας μεταφέρει με το λεωφορείο του με ασφάλεια αλλά εξίσου σημαντικό γι’αυτόν είναι να περιποιείται τους «φιλοξενούμενούς» του όπως θα έκανε στο σπίτι του. Η ζεστή του καρδιά, το χιούμορ και το χαμόγελό του καθημερινά σου φτιάχνει τη μέρα και χαίρομαστε πολύ που τον έχουμε σε κάθε μας εκδρομή στο Ιράν. Μαζί με τον Μότζι αποτελούν ένα πολύ ξεχωριστό δίδυμο.

Σημειώσεις​

Για την συμμετοχή στην εκδρομή απαραίτητα είναι τα εξής:

 • Το διαβατήριο θα πρέπει να έχει ισχύ για τουλάχιστον έξι (6) μήνες μετά από τις ημερομηνίες πραγματοποίησης του ταξιδιού
 • Στο διαβατήριο ΔΕΝ πρέπει να υπάρχει σφραγίδα εισόδου στο Ισραήλ

 

Για την έκδοση της Visa χρειάζονται:
α) Ευκρινές αντίγραφο διαβατηρίου
β) Μία (1) φωτογραφία διαβατηρίου, τουλάχιστον 20 μέρες πριν την ημερομηνία του ταξιδιού

Ενδυματολογικός κώδικας:
Όπως όλα τα μουσουλμανικά κράτη, έτσι και το Ιράν διακρίνεται για την συντηρητική του παράδοση. Οι γυναίκες οφείλουν να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους με κασκόλ ή φουλάρια και τα ρούχα τους να μην είναι εφαρμοστά ώστε να διαγράφεται η σιλουέτα τους.

Οι άντρες πρέπει να φοράνε μακριά παντελόνια.
Δεν επιτρέπονται βερμούδες και σορτς.

Αεροπορικές Πτήσεις:

Για τυχόν αλλαγές στις ώρες των αεροπορικών πτήσεων, υπεύθυνη είναι η εκάστοτε αεροπορική εταιρία και όχι το γραφείο μας. Οι τελικές ώρες πτήσεων (αν υπάρξουν αλλαγές), θα γνωστοποιούνται στο τελικό ενημερωτικό της εκδρομής, 10 ημέρες πριν την αναχώρηση.

Χάρτης

Για επιβεβαίωση κράτησης απαιτείται προκαταβολή 500€ το άτομο

Ημερομηνία Αναχώρησης

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

Ημερομηνία Επιστροφής

29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ2024

Αεροπορική εκδρομή από Θεσσαλονίκη

2080€ (τελική)

Επιβάρυνση μονόκλινου: 320€

Κουλτούρα

Αναμφίβολα κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους για να γνωρίσεις πιο ολοκληρωμένα έναν προορισμό είναι τα βιβλία, ο τοπικός κινηματογράφος και η παραδοσιακή μουσική του τόπου. Παρακάτω σας προτείνουμε βιβλία, ταινίες και ντοκιμαντέρ και παραδοσιακές μουσικές σχετικά με τον προορισμό ώστε το ταξίδι σας να ξεκινήσει με τον καλύτερο και πιο ουσιαστικό τρόπο.

Γενικοί Όροι Συμμετοχής σε Οργανωμένο Ταξίδι

Γενικοί Όροι Συμμετοχής σε Οργανωμένο Ταξίδι

Βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 7/2018, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας E.E. 2015/2302

Παρακαλούμε να διαβάσετε προσεκτικά τους παρακάτω Γενικούς Όρους Συμμετοχής, οι οποίοι συνιστούν αναπόσπαστο μέρος της σύμβασης του οργανωμένου ταξιδιού, καθώς και πληροφορίες και τυχόν άλλες συστάσεις που σας δίδονται, πριν εγγραφείτε σε κάποιο από τα οργανωμένα ταξίδια μας. Η συμμετοχή σε οποιοδήποτε οργανωμένο ταξίδι του τουριστικού Οργανισμού μας, προϋποθέτει την προσεκτική μελέτη του προγράμματος του συγκεκριμένου ταξιδιού και σημαίνει την ανεπιφύλακτη αποδοχή από τον ταξιδιώτη/εκδρομέα των Γενικών Όρων Συμμετοχής, σύμφωνα με το Π.Δ. 7/2018. Συνεπώς, απολαμβάνετε όλων των δικαιωμάτων που προβλέπονται στην Ε.Ε. για τα εν λόγω πακέτα.

Στους Γενικούς Όρους Συμμετοχής αναφέρονται γενικές πληροφορίες, καθώς και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των δύο συμβαλλόμενων μερών στο οργανωμένο ταξίδι, ενώ όσον αφορά στις ειδικές πληροφορίες (προορισμούς, τιμές, ημέρες και ώρες αναχώρησης και επιστροφής, μέσα μεταφοράς, καταλύματα, επισκέψεις κτλ.), που αφορούν στο κάθε οργανωμένο ταξίδι χωριστά, οφείλετε να συμβουλεύεστε το εκάστοτε ισχύον πρόγραμμα και τον σχετικό τιμοκατάλογο. Τα προγράμματα των ταξιδιών ισχύουν για την περίοδο που αναγράφεται στα σχετικά έντυπα ή στο Site της BIKEWISE Travel (info@bikewisetravel.gr) (όπου αναφέρονται και τυχόν αλλαγές, διορθώσεις και πληροφορίες για τα ταξίδια, που δεσμεύουν όλους τους ταξιδιώτες) και σε αδιαίρετο συνδυασμό με τον ισχύοντα τιμοκατάλογο.

  1. ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ –ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

  Η Εταιρεία μας, με την επωνυμία “BIKEWISE O.E.” και το διακριτικό τίτλο “BIKEWISE Travel”, με έδρα τα Ιωάννινα, οδός Σταδίου αρ. 11Β, αριθμό MH.T.E 0622Ε60000038101, με τηλέφωνο επικοινωνίας (+30) 2651071115 και email info@bikewisetravel.gr, που στο εξής θα καλείται “Τουριστικός Οργανισμός”, είναι διοργανωτής ταξιδιών, είτε μόνη είτε σε κοινοπρακτική συνεργασία με άλλα τουριστικά γραφεία ή λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ άλλων τουριστικών γραφείων καθώς και των μεταφορικών μέσων, με τελικό σκοπό την πώληση των οργανωμένων αυτών ταξιδιών στον ταξιδιώτη/εκδρομέα.

  1. ΓΕΝΙΚΑ

  Οι πληροφορίες, τα στοιχεία και οι συστάσεις που περιέχονται στους Γενικούς Όρους Συμμετοχής έχουν ελεγχθεί από το γραφείο μας, για την εγκυρότητα και την ακρίβειά τους, έχουν γενικό χαρακτήρα και ισχύουν ως έχουν, αν δεν αναφέρεται κάτι ειδικότερο ή διαφορετικό στο πρόγραμμα εκάστου ταξιδιού. Τα προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του ισχύοντος κάθε φορά τιμοκαταλόγου, ισχύουν για την περίοδο που αναγράφεται σε αυτά. Οι πληροφορίες και τα στοιχεία των προγραμμάτων των ταξιδιών μπορεί να αλλάξουν, λόγω έκτακτων αλλαγών των συνθηκών. Στην περίπτωση αυτή, θα ειδοποιηθείτε άμεσα με τον πλέον πρόσφορο τρόπο και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαθέτουμε όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας, για τη δήλωση των οποίων εσείς φέρετε αποκλειστική ευθύνη. Οποιεσδήποτε ειδικές επιθυμίες, ανάγκες ή απαιτήσεις σας, όσον αφορά στο ταξίδι σας, θα πρέπει να περιλαμβάνονται ρητά στη σύμβαση, εφόσον έχουν συμφωνηθεί και είναι εφικτή η πραγματοποίησή τους.

       3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

  Οι εγγραφές γίνονται με επίσκεψη στα γραφεία μας ή στα γραφεία των συνεργατών μας, με αλληλογραφία (ταχυδρομική ή ηλεκτρονική), fax, τηλέφωνο και μέσω της ιστοσελίδας μας στο διαδίκτυο, με την προϋπόθεση (προκειμένου να δεσμευτούν θέσεις στο συγκεκριμένο ταξίδι):

  1ον της πληρωμής της προβλεπόμενης κάθε φορά προκαταβολής ή ολόκληρου του ποσού, μετρητοίς, μέσω πιστωτικής/χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας ή με έμβασμα προς το τουριστικό γραφείο, εντός 48 ωρών, και

  2ον της ανεπιφύλακτης αποδοχής και συμμόρφωσης με τους παρόντες Γενικούς Όρους.

  Για την έγκυρη εγγραφή, θα πρέπει να αναγράφεται στην απόδειξη πληρωμής της προκαταβολής το συγκεκριμένο ταξίδι, με τις ημερομηνίες αναχώρησης και επιστροφής και τυχόν άλλα διακριτικά στοιχεία του. Το δικαίωμα συμμετοχής στο ταξίδι, εξασφαλίζεται με την εξόφληση του συνόλου της αξίας του και των σχετικών επιβαρύνσεων 10 πλήρεις ημέρες πριν την αναχώρηση, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στη σχετική Σύμβαση. Τυχόν μη εξόφληση του συνόλου της αξίας του ταξιδιού στον προβλεπόμενο χρόνο, δίνει το δικαίωμα στον Τουριστικό Οργανισμό μας να ακυρώσει την κράτηση και, ενδεχομένως, να απαιτήσει ακυρωτικά τέλη, σύμφωνα με τους όρους ακύρωσης που προβλέπονται στο παρόν. Ο συμβαλλόμενος, ο οποίος εκπροσωπεί την οικογένεια ή την ομάδα του, έχει την υποχρέωση να ενημερώσει όλους τους εκπροσωπούμενους από αυτόν συνταξιδιώτες του για τις λεπτομέρειες και τους όρους του ταξιδιού. Οι συμμετέχοντες μέσω τρίτου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τον εκπρόσωπο που τους ενέγραψε στο ταξίδι, το δε τουριστικό γραφείο θέτει στη διάθεσή τους κάθε σχετική πληροφορία, όποτε του ζητηθεί.

  Οι τουριστικές υπηρεσίες που θα σας παρασχεθούν, καθώς και τα σχετικά κόστη, αναφέρονται λεπτομερώς στη Σύμβαση Οργανωμένου Ταξιδιού που θα πρέπει να υπογράψετε. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η φυσική σας παρουσία (κράτηση μέσω τηλεφώνου, mail κτλ.) θα παραλάβετε τη Σύμβαση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (σ’ αυτή την περίπτωση έχετε το δικαίωμα να υπαναχωρήσετε από τη σύμβαση εντός προθεσμίας 14 ημερών από την ημερομηνία που σας αποστάλθηκε στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετιζόμενα ακυρωτικά τέλη που αναφέρονται στο Άρθρο 11 στη συνέχεια).

  Στις οργανωμένες αεροπορικές εκδρομές, ο συνοδός σας θα βρίσκεται στο αεροδρόμιο άφιξης και οι υπηρεσίες αρχίζουν και τελειώνουν με την άφιξη και την αναχώρηση από/προς το αεροδρόμιο προορισμού της εκδρομής αντίστοιχα. Ο Οργανισμός διατηρεί το δικαίωμα αντικατάστασης του αρχηγού/συνοδού κατά τη διάρκεια της εκδρομής/ταξιδιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις η συνοδεία πραγματοποιείται με τοπικούς αντιπροσώπους.

  Ο Τουριστικός Οργανισμός μας, δεν φέρει καμία ευθύνη για τις μέρες και ώρες λειτουργίας των αγορών, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

  1. ΤΙΜΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΝ – ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ Κ.Λ.Π.

  Η αξία-τιμή των ταξιδιών αναφέρεται στον εκάστοτε ισχύοντα τιμοκατάλογο μας. Οι τιμές των ταξιδιών υπολογίζονται κατά την ημέρα που εκδίδεται ο τιμοκατάλογος, με βάση τα κοστολόγια των υπηρεσιών κάθε ταξιδιού, το κόστος των καυσίμων ή άλλων πηγών ενέργειας, τους ισχύοντες ναύλους/επίναυλους, κάθε είδους φόρων ή τελών, την ισοτιμία ξένων νομισμάτων σε σχέση με το € (Ευρώ), καθώς και κάθε άλλο παράγοντα κόστους (π.χ. ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων κτλ.). Ο Τουριστικός Οργανισμός μας, αφού εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πρόβλεψης, διατηρεί το δικαίωμα αναπροσαρμογής των τιμών, όταν οι πιο πάνω παράγοντες κόστους αλλάξουν. Ειδικότερα, η τιμή του ταξιδιού μπορεί να αλλάξει μέχρι 20 ημέρες πριν την έναρξη των ταξιδιωτικών υπηρεσιών. Η συγκεκριμένη αύξηση της τιμής θα κοινοποιηθεί στον ταξιδιώτη υπολογισμένη αναλυτικά με σαφή, κατανοητό και ευδιάκριτο τρόπο.

  Σε περίπτωση αύξησης της τιμής σε σημαντικό βαθμό (δηλαδή πάνω από 8% της αξίας του ταξιδιού) για τους παραπάνω λόγους, ο ταξιδιώτης μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση χωρίς την καταβολή χρέωσης καταγγελίας και να του επιστραφεί το ακριβές ποσό που έχει καταβάλει. Εάν ο ταξιδιώτης καταγγείλει τη σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού για τον ως άνω λόγο, τότε ο ταξιδιώτης δύναται να δεχθεί άλλο πακέτο ισοδύναμο ή ανώτερης ποιότητας. Υποχρέωση του ταξιδιώτη είναι να γνωστοποιήσει στον Τουριστικό Οργανισμό μας, εγγράφως την όποια απόφασή του μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, που όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 ημέρες από τη στιγμή που θα του κοινοποιηθεί η αύξηση της τιμής. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης δεν απαντήσει εγγράφως εντός της παραπάνω προθεσμίας, ο Τουριστικός Οργανισμός, είναι υποχρεωμένος να ακυρώσει τη συμμετοχή του και να του επιστρέψει όλα τα χρήματα που έχει καταβάλει χωρίς καμία άλλη υποχρέωση, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετιζόμενα ακυρωτικά τέλη που αναφέρονται στο Άρθρο 11 στη συνέχεια.

  Τονίζεται ότι, στην τιμή του ταξιδιού δεν περιλαμβάνονται τυχόν κόστη έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και τυχόν κόστη ιατρικών εξετάσεων σε συμμόρφωση εθνικών και κοινοτικών διατάξεων για την ομαλή εκτέλεση του ταξιδιού ή ακόμη και την είσοδο ή παραμονή στον τόπο προορισμού. Τα κόστη αυτά καταβάλλονται από τον πελάτη απευθείας στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, χωρίς να έχει οποιαδήποτε ανάμιξη και ευθύνη η BIKEWISE Travel.

  O Τουριστικός Οργανισμός μας έχει το δικαίωμα, για ορισμένη χρονική περίοδο ή για περιορισμένο αριθμό θέσεων, να προπωλήσει θέσεις σε ευνοϊκότερες τιμές, με ειδικούς όρους ακυρωτικών τελών.

  Οι παιδικές χρεώσεις ποικίλλουν κατά περίπτωση από προσφορά δωρεάν διαμονής, χωρίς φαγητό, στα ξενοδοχεία και τα πλοία, μέχρι μια μικρή έκπτωση (για ηλικίες 2-12 ετών, συνήθως, και μόνον όταν πληρώνουν δύο ενήλικες στο ίδιο δωμάτιο/καμπίνα).

  Συνήθως στις τιμές δεν περιλαμβάνονται φόροι διαμονής και δημοτικοί φόροι. Στην Ελλάδα ο φόρος διαμονής ανά δωμάτιο/σουίτα και ανά διανυκτέρευση είναι: Ξενοδοχείο 3*: € 1,50, 4*: € 3,00, 5*: € 4,00 και βάση του σχετικού νόμου καταβάλλεται από τον πελάτη απ’ ευθείας στο εκάστοτε ξενοδοχείο.

  1. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

  Ο Τουριστικός Οργανισμός μας, έχει την υποχρέωση να συντονίσει και να εκτελέσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταξίδια που διαθέτει στους ταξιδιώτες. Όμως, έχοντας εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πρόβλεψης και φροντίδας, δεν ευθύνεται για λανθασμένες ενέργειες και παραλείψεις τρίτων προσώπων και των συνεργατών τους, καθώς και για έκτακτες καταστάσεις, όπως ακυρώσεις, καθυστερήσεις ή αλλαγές δρομολογίων των διαφόρων μεταφορικών μέσων (αεροπλάνων, πλοίων, λεωφορείων, τρένων κλπ.) είτε σε περίπτωση αποκλεισμού (“εμπάργκο”) περιοχών εξ αιτίας τρομοκρατικών ενεργειών, απεργιών και άλλων αιτίων ανωτέρας βίας. Ο Τουριστικός Οργανισμός, δεν μπορεί να προβλέψει ή να ελέγξει οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ναυλωμένων πτήσεων (charters) ή και δρομολογημένων αεροπλάνων ή πλοίων για τεχνικούς ή μετεωρολογικούς ή άλλους λόγους (και κατά συνέπεια οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να προγραμματίζουν σημαντικές προσωπικές δραστηριότητες ή να συνδυάζουν άλλες μετακινήσεις, τις ημέρες των αναχωρήσεων/αφίξεων).

  Τονίζεται ότι, ο Τουριστικός Οργανισμός δεν είναι σε θέση να προβλέψει ή να ελέγξει περιστάσεις που είναι ξένες προς τη σφαίρα επιρροής του και μπορεί να οδηγήσουν στη ματαίωση του ταξιδιού ή σε ζημίες που οφείλονται σε μη εκτέλεση ή πλημμελή εκτέλεση των συμφωνημένων υπηρεσιών του ταξιδιού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων είναι: απεργίες, ατυχήματα, ασθένειες, επιδημίες, οργανικές διαταραχές λόγω τοπικών συνθηκών, υψομέτρου, κλίματος, λόγω γευμάτων που δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του ταξιδιού ή λόγω ανεπαρκών συνθηκών υγιεινής από εξωγενείς παράγοντες, τραυματισμοί ή κακουχίες λόγω πολέμου, πραξικοπημάτων, τρομοκρατικών ενεργειών, αεροπειρατειών, σεισμών, καιρικών συνθηκών, πυρκαγιών, επιδημιών, τοξικών μολύνσεων και οποιαδήποτε άλλη κατάσταση ανάγκης ή ανωτέρας βίας. Στις παραπάνω περιπτώσεις, ο Τουριστικός Οργανισμός μας δεν φέρει καμία ευθύνη για αποκατάσταση τυχόν ζημίας που προκλήθηκε από αυτές, όμως θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια για να συμπαρασταθεί και να φροντίσει τους ταξιδιώτες με κάθε τρόπο, χωρίς αυτό να στοιχειοθετεί γι’ αυτόν ευθύνη ή υποχρέωση κάλυψης των σχετικών έκτακτων δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν, όπως στις περιπτώσεις της ανωτέρας βίας, από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.

  Εύλογα παράπονα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πρέπει να αναφέρονται αμέσως και επί τόπου στον συνοδό (ή, ελλείψει αυτού, στον Οργανισμό μας), και στον παρέχοντα τη συγκεκριμένη υπηρεσία, εγγράφως. Αν το πρόβλημα που επισημάνθηκε δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί επί τόπου, μετά την επιστροφή σας από το ταξίδι, θα πρέπει να υποβάλετε εγγράφως στο γραφείο μας οποιοδήποτε σχετικό παράπονο μέσα σε προθεσμία 7 εργάσιμων ημερών, μαζί με οποιαδήποτε έγγραφα ή άλλα αποδεικτικά στοιχεία διαθέτετε για την αιτιολόγησή του. Μετά την παρέλευση 7ημέρου, ο Τουριστικός Οργανισμός μας δεν έχει υποχρέωση απάντησης σε οποιαδήποτε απαίτηση. Εάν προκύψουν ζημιές λόγω της μη εκτέλεσης ή της πλημμελούς εκτέλεσης παροχών του οργανωμένου ταξιδιού, η αποζημίωση στον πελάτη περιορίζεται σε ότι ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την χώρα και διέπουν τις εν λόγω παροχές. Ειδικότερα: H αποζημίωση που θεμελιώνεται από την μη εκτέλεση ή πλημμελή εκτέλεση των παροχών του οργανωμένου ταξιδιού, περιορίζεται μέχρι το διπλάσιο της αξίας στην κατ’ άτομο τιμή του ταξιδιού.

  Για να είναι δυνατή η πραγματοποίηση ενός οργανωμένου ταξιδιού, απαιτείται ο ελάχιστος αριθμός των 20 (είκοσι) συμμετεχόντων (μη συμπεριλαμβανομένων παιδιών κάτω των 12 ετών). Για τα μακρινά ταξίδια, ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων περιορίζεται στα 15 (δεκαπέντε) άτομα ή στον αριθμό που καθορίζεται από το πρόγραμμα της εκδρομής. Εφόσον ο αριθμός αυτός δεν συμπληρωθεί, το γραφείο μας διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει το συγκεκριμένο ταξίδι, οφείλει δε να ενημερώσει τους πελάτες που είχαν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό και να τους επιστρέψει τα χρήματα που είχαν καταβάλει, χωρίς καμία άλλη υποχρέωση.

  O Οργανισμός προσφέρει μόνο τις παροχές που αναφέρονται στις περιγραφές των προγραμμάτων των οργανωμένων ταξιδιών. Τυχόν προαιρετικές παροχές διατίθενται με επιπλέον χρέωση, εφόσον τελικά καταστεί δυνατή η υλοποίησή τους. Ο Οργανισμός μας δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τις προαιρετικές παροχές, οι οποίες πραγματοποιούνται κυρίως από τοπικούς φορείς.

  Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού σας, ο Οργανισμός μας θα εκδώσει τα προβλεπόμενα εκ του νόμου φορολογικά παραστατικά, τα οποία θα παραλαμβάνονται από τα γραφεία μας τις εργάσιμες ημέρες και ώρες των οικονομικών υπηρεσιών (από Δευτέρα έως και Παρασκευή 10:00-17:00).

  1. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ – ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ

  Επειδή στο οργανωμένο ταξίδι συμμετέχουν συνήθως και άλλα άτομα, είναι απαραίτητη η ανάλογη κοινωνική συμπεριφορά και η απόλυτη συμμόρφωση των ταξιδιωτών προς το πρόγραμμα του ταξιδιού και τις υποδείξεις των συνοδών ή ξεναγών και η έγκαιρη προσέλευσή τους στους τόπους συγκέντρωσης για τις διάφορες παροχές του προγράμματος (πτήσεις, μεταφορές, ξεναγήσεις, εκδρομές, γεύματα κτλ.). Αν η καθυστέρηση ή η ασυνέπεια του ταξιδιώτη έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια πτήσης, εκδρομής, μετακίνησης ή άλλης τυχόν προσφερόμενης υπηρεσίας, ο ταξιδιώτης θα πρέπει να επανασυνδεθεί με την ομάδα με δική του ευθύνη και έξοδα, χωρίς δικαίωμα επιστροφής χρημάτων για την υπηρεσία που έχασε ή και για το σύνολο του ταξιδιού, αν δεν καταφέρει την επανασύνδεση. Ο Οργανισμός θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον συνδράμει, χωρίς να έχει ή να αναλαμβάνει οποιαδήποτε υποχρέωση και ευθύνη.

  Στα αεροδρόμια και τα λιμάνια θα πρέπει να βρίσκεστε δύο (2) τουλάχιστον ώρες πριν την αναχώρησή σας. Αν δεν προβλέπεται συνοδός στο ταξίδι, πρέπει να επιβεβαιώνετε επί τόπου τις επόμενες πτήσεις σας με την αεροπορική εταιρεία και να βεβαιώνεστε ποια ώρα και από ποιο αεροδρόμιο και σταθμό (terminal) αναχωρεί η πτήση σας.

  Σε περίπτωση που ταξιδιώτης διακόψει το ταξίδι του με δική του απόφαση και αποχωριστεί από την ομάδα, δεν δικαιούται καμία περαιτέρω υπηρεσία ή αποζημίωση και η ευθύνη και τα έξοδα οποιασδήποτε μετακίνησής του εκτός ομάδας βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ίδιο. Κατά τον ίδιο τρόπο, το γραφείο μας δεν φέρει καμία ευθύνη για υπηρεσίες του οργανωμένου ταξιδιού οι οποίες δεν παρασχέθηκαν στον ταξιδιώτη από δική του αμέλεια ή ευθύνη, λόγω ασθένειάς του ή αιφνίδιου ατυχήματός του. Σε περίπτωση που ο πελάτης κωλύεται να συμμετάσχει στο οργανωμένο ταξίδι στο οποίο έχει κρατήσει θέση, μπορεί να εκχωρήσει (ενημερώνοντας εγγράφως προς τούτο τον Οργανισμό μας) την κράτησή του σε άλλο άτομο, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο συγκεκριμένο ταξίδι, το αργότερο 7 ημέρες πριν από την έναρξη των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ενώ για τις θαλάσσιες μεταφορές η αντίστοιχη προθεσμία είναι 10 εργάσιμες ημέρες πριν από την αναχώρηση. Ο αντικαταστάτης (εκδοχέας) και ο αρχικός συμμετέχων (εκχωρών) ευθύνονται αλληλέγγυα και εις ολόκληρον έναντι του Ταξιδιωτικού Οργανισμού μας, να καταβάλλουν σε αυτόν το τυχόν οφειλόμενο υπόλοιπο του ποσού, καθώς και τα ενδεχόμενα πρόσθετα έξοδα της εκχώρησης αυτής. Διευκρινίζεται ότι η όποια τυχόν αλλαγή θα πρέπει να είναι ακριβώς εντός του ιδίου πλαισίου και θα είναι αποδεκτή εφόσον όλοι οι προσφέροντες υπηρεσίες στο οργανωμένο ταξίδι (εμπορικές εταιρείες, ξενοδοχεία κτλ.) αποδέχονται τις αλλαγές. Οι ταξιδιώτες είναι υπεύθυνοι για τις πράξεις των παιδιών που συνοδεύουν και οφείλουν να τα εποπτεύουν ανελλιπώς καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού για την ασφάλεια και τη συμπεριφορά τους.

  Ιδιαίτερα στην περίπτωση των αερομεταφορέων, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν επιτρέπεται η αλλαγή των προσωπικών στοιχείων του επιβάτη, αλλά μόνο η ακύρωση της υπάρχουσας κράτησης και η κράτηση νέας θέσης, εφόσον αυτό κατά περίπτωση είναι δυνατόν και με το ανάλογο κόστος. Ο Τουριστικός Οργανισμός μας δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση που αυτό δεν σταθεί δυνατό, η δε συνεπαγόμενη υποχρεωτική ακύρωση της κράτησης θα γίνεται σύμφωνα με τους προβλεπόμενους στο παρόν ή από τους προμηθευτές υπηρεσιών όρους ακύρωσης. Στην περίπτωση των αεροπορικών εισιτηρίων τα οποία έχουν εκδοθεί μετ’ επιστροφής ή πολλαπλών διαδρομών δεν είναι πάντοτε εφικτή η χρήση μεμονωμένων σκελών του εισιτηρίου. Ο χρήστης θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον ταξιδιωτικό οργανισμό, ώστε να ενημερωθεί για την πολιτική που εφαρμόζει η κάθε αεροπορική εταιρεία.

  Εάν το ταξίδι διακοπεί, λόγω καραντίνας ή τυχόν νοσηλείας του συμμετέχοντα ή για οποιοδήποτε περαιτέρω προληπτικό λόγο δημόσιας υγείας είτε της χώρας προορισμού είτε οποιασδήποτε ενδιάμεσης χώρας, η BIKEWISE Travel δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη έναντι του ταξιδιώτη για τη μη παροχή μέρους ή του συνόλου των συμφωνηθέντων υπηρεσιών, μη έχοντας υποχρέωση για οποιουδήποτε είδους αποζημίωση ή αντικατάσταση μη παρασχεθείσας υπηρεσίας σε μεταγενέστερο χρόνο.

  1. ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ/ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

  Όλες οι πληροφορίες, που αφορούν στη κατηγοριοποίηση ή την κατάταξη των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων που αναφέρονται στα προγράμματα των οργανωμένων ή πωλούμενων ταξιδιών μας, είναι σύμφωνες με την ισχύουσα νομοθεσία του κάθε κράτους για την τουριστική κατάταξη των ξενοδοχείων και καταλυμάτων, η οποία ενδέχεται να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Τα δωμάτια των περισσότερων ξενοδοχείων φιλοξενούν δύο κρεβάτια ή ένα ημίδιπλο. Τα τρίκλινα δωμάτια είναι, στην ουσία, δίκλινα με επιπλέον κρεβάτι. Συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα άνετα και το επιπλέον κρεβάτι μπορεί να είναι μικρότερο από τα κανονικά ή καναπές ή πτυσσόμενο. Τα δωμάτια παραδίδονται από το ξενοδοχείο συνήθως μεταξύ 14:00΄-16:00΄ και είναι στη διάθεση των ενοίκων ως τις 10.00΄-12.00΄ της ημέρας αναχώρησης (ανάλογα με την πολιτική του κάθε Ξενοδοχείου). Σε περίπτωση που επιθυμείτε να μπείτε νωρίτερα στο δωμάτιο ή να αναχωρήσετε αργότερα, θα πρέπει να καταβάλετε τη σχετική επιβάρυνση (εφόσον υπάρχει ανάλογη διαθεσιμότητα). Αν, λόγω απρόβλεπτων δυσχερειών, o διοργανωτής του ταξιδιού αναγκαστεί να αλλάξει ξενοδοχείο με άλλο ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας, ο Ταξιδιωτικός Οργανισμός δεν υποχρεούται άλλης αποζημίωσης προς τους ταξιδιώτες.

  Σε περίπτωση καθυστερημένης άφιξης στο ξενοδοχείο, μετά την ημέρα ή την ώρα της προγραμματισμένης άφιξης του ταξιδιώτη, και εφόσον αυτός δεν έχει ενημερώσει εγκαίρως σχετικά το ξενοδοχείο, αυτό έχει δικαίωμα να ακυρώσει την κράτηση και να διαθέσει το δωμάτιο για όλη την περίοδο της κράτησης, εάν τού ζητηθεί.

  Στην περίπτωση υπεράριθμων κρατήσεων, ο Οργανισμός μας θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει το δωμάτιο με άλλο δωμάτιο ξενοδοχείου ίδιας κατηγορίας ή αν αυτό δεν καταστεί εφικτό με δωμάτιο ξενοδοχείου χαμηλότερης κατηγορίας και θα επιστρέψει στον πελάτη τη διαφορά που προέκυψε, χωρίς ο Οργανισμός μας να φέρει ουδεμία περαιτέρω ευθύνη ή υποχρέωση.

  Στα ταξίδια με πούλμαν στις εκδρομές της Ελλάδας οι θέσεις δίνονται με σειρά εγγραφής και δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ στις εκδρομές του εξωτερικού αλλάζουν καθημερινά. Το κάπνισμα στο πούλμαν απαγορεύεται. Η χρονική διάρκεια μιας ολοήμερης επίσκεψης/εκδρομής δεν υπερβαίνει τις εννέα (9) συνολικά ώρες, υπολογιζόμενης πάντα από την αναχώρηση έως και την επιστροφή στο ξενοδοχείο. Η χρονική διάρκεια επίσκεψης/εκδρομής μισής μέρας δεν θα υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες, υπολογιζόμενη πάντα από την αναχώρηση έως και την επιστροφή στο ξενοδοχείο.

  Οι αεροπορικές εταιρείες, για τους δικούς τους λόγους, ορισμένες φορές, ναυλώνουν για δικές τους πτήσεις αεροπλάνα άλλης αεροπορικής εταιρείας. Η περίπτωση αυτή δεν αποτελεί λόγο ακύρωσης του ταξιδιού από τον πελάτη ή διεκδίκηση τυχόν αποζημίωσης.

  Συνιστούμε να μην αφήνετε εκτεθειμένα και να επιτηρείτε συνεχώς όλα τα προσωπικά σας είδη (π.χ. κινητά τηλέφωνα κτλ.) σε οποιονδήποτε χώρο (ξενοδοχείο, πλοίο, αεροπλάνο κτλ.). Ειδικότερα στα ξενοδοχεία, είναι διεθνής πρακτική να μην αναλαμβάνουν ευθύνη για χρήματα ή τιμαλφή που αφήνει κανείς στο δωμάτιο. Για τέτοιες περιπτώσεις συχνά υπάρχουν μικρά χρηματοκιβώτια.

  1. ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ, ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΕΙΣΟΔΟΥ & ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ

  Το διαβατήριο θα πρέπει να ισχύει για όσο χρόνο μετά την προγραμματισμένη ημερομηνία επιστροφής καθορίζεται από τις χώρες προορισμού. Οι χώρες της ζώνης Schengen δέχονται και τις νέου τύπου, με λατινικούς χαρακτήρες, αστυνομικές ταυτότητες.

  Ο Τουριστικός Οργανισμός μας, παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, όσον αφορά στα ταξιδιωτικά και άλλα έγγραφα που απαιτούνται για Έλληνες υπηκόους, για κάθε ταξίδι και προορισμό και την έκδοση ή/και θεώρησή τους, αλλά (ακόμη και αν παράσχει κάποια βοήθεια στη σχετική διαδικασία) επουδενί ευθύνεται για τυχόν μη έκδοση ή μη θεώρηση αυτών από τις αρμόδιες αρχές, στις οποίες πρέπει να απευθυνθεί ο ταξιδιώτης, όπως επίσης δεν ευθύνεται σε περίπτωση που η ισχύς της βίζας είναι μικρότερη από τη διάρκεια του ταξιδιού (ήτοι δεν συμπίπτουν οι ημερομηνίες) ή σε περίπτωση που ζευγάρι ταξιδιωτών έχουν διαφορετική υπηκοότητα μεταξύ τους, εκτός Schengen. Ειδικά οι υπήκοοι άλλων χωρών, που είναι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων, πρέπει να ενημερώνουν σχετικά το τουριστικό γραφείο και να απευθύνονται οι ίδιοι στις προξενικές αρχές της χώρας τους, καθώς και των χωρών που θα επισκεφθούν, προκειμένου να ελέγχουν αν χρειάζονται θεώρηση εισόδου ή οποιαδήποτε άλλα έγγραφα για τις χώρες που θα διέλθουν ή στις οποίες θα ταξιδέψουν, καθώς και για την επανείσοδό τους στην Ελλάδα ή στη χώρα απ’ όπου ξεκίνησαν. Τυχόν μη εξασφάλιση της έγκαιρης έκδοσης ή θεώρησης των ταξιδιωτικών σας εγγράφων δεν δικαιολογεί την ακύρωση της συμμετοχής σας στο ταξίδι χωρίς χρέωση ακυρωτικών τελών. Κάθε ταξιδιώτης είναι υπεύθυνος για την ισχύ και εγκυρότητα, την εξασφάλιση και τη φύλαξη των ταξιδιωτικών εγγράφων του που απαιτούνται για το ταξίδι του. Ο ταξιδιώτης έχει την ευθύνη της φύλαξης των εισιτηρίων και εν γένει όλων των ταξιδιωτικών εγγράφων καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.

  O γονέας που συνοδεύει μόνος ανήλικο τέκνο, οφείλει να φέρει μαζί του επικυρωμένη εξουσιοδότηση στην Αγγλική γλώσσα, από τον έτερο γονέα, ο οποίος δεν ταξιδεύει. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και σε περίπτωσή κατά την οποία ο ανήλικος δεν συνοδεύεται από κανένα γονέα/κηδεμόνα, οπότε απαιτείται επικυρωμένη εξουσιοδότηση και από τους δύο γονείς. Σε κάθε περίπτωση το γραφείο μας δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη αν οι τοπικές αρχές δεν δεχτούν την είσοδο αυτών στη χώρα τους ή ο αερομεταφορέας δεν επιτρέψει την είσοδο τους εντός της πτήσης

  Ο ταξιδιώτης υποχρεούται να συμμορφώνεται προς τις εθνικές διατάξεις και κανονισμούς καθώς και τις υποδείξεις των εθνικών αρχών. Ο Οργανισμός μας δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση κατά την οποία ο ταξιδιώτης αντιμετωπίσει ποινική δίωξη, κληθεί να παρασταθεί ενώπιον αρχής, συλληφθεί από τις τοπικές αρχές κτλ.

  Ο Οργανισμός μας παρέχει όλες τις πληροφορίες για τυχόν απαραίτητους εμβολιασμούς ή άλλες φαρμακευτικές προφυλάξεις για τις περιοχές τροπικών ή άλλων επιδημιών. Λόγω της εμπιστευτικότητας των ιατρικών προσωπικών δεδομένων – ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα – την ευθύνη να απευθυνθεί σχετικά στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές έχει ο μόνον ο ίδιος ο ταξιδιώτης. Ο ταξιδιώτης υποχρεούται να ενημερωθεί εγκαίρως από τα κατά τόπους υγειονομικά γραφεία για τους υγειονομικούς κανονισμούς εκάστης χώρας, καθώς και για τα εμβόλια ή τα φάρμακα τα οποία πρέπει ενδεχομένως να προμηθευτεί. Οι πελάτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα πρέπει λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού τους για να ταξιδέψουν, προσκομίζοντας ιατρική βεβαίωση ή υπεύθυνη δήλωση ότι μπορεί να ταξιδέψει ακίνδυνα. Ο Οργανισμός μας δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αρρώστια, τραυματισμό, απώλεια ζωής, ατύχημα ή άλλο έκτακτο περιστατικό υγείας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σε περίπτωση επέλευσης ενός ανάλογου συμβάντος, ο Οργανισμός κατά το μέτρο του δυνατού θα προσπαθήσει να συμπαρασταθεί στον παθόντα, δεν υπέχει όμως υποχρέωση κάλυψης κανενός απολύτως σχετικού εξόδου και αλλαγής του προγράμματος του ταξιδιού, το οποίο θα συνεχιστεί ομαλά.

  1. ΑΣΦΑΛΙΣΗ

  Ο Οργανισμός μας έχει συνάψει για κάθε εκδρομή που διοργανώνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο Αστικής Επαγγελματικής Ευθύνης με Ασφαλιστική εταιρεία. Ο αριθμός του ασφαλιστηρίου συμβολαίου και τα στοιχεία της ασφαλιστικής εταιρείας αναγράφονται στη σύμβαση οργανωμένου ταξιδιού. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων, την περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή, καλύπτοντας όλους τους ταξιδιώτες ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης της ταξιδιωτικής υπηρεσίας.

  Είναι σε ισχύ υπέρ των ταξιδιωτών ασφαλιστήριο συμβόλαιο που καλύπτει ταξιδιωτική ασφάλιση ατυχημάτων, ιατροφαρμακευτικές/νοσοκομειακές δαπάνες από ατύχημα, απώλεια και καθυστέρηση αποσκευής, έξοδα επίσπευσης ταξιδιού, καθώς και τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών συνεπεία τραυματισμού ή ασθένειας και άλλες καλύψεις, για άτομα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 75ο έτος της ηλικίας. Αντιθέτως, για τα άτομα άνω των 75 ετών υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο καλύψεων ταξιδιωτικής ασφάλισης, που περιορίζεται στις περιπτώσεις: Έξοδα επαναπατρισμού μόνον από ατύχημα ή θάνατο, απώλεια αποσκευών, προσωπική αστική ευθύνη ταξιδιώτη, έξοδα Α’ ανάγκης λόγω καθυστέρησης άφιξης των αποσκευών άνω των 4 ωρών, έξοδα επίσπευσης ταξιδιού ή ακύρωσης αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προκύψει σοβαρό πρόβλημα υγείας σε μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα, επιστροφή προκαταβολής (ακυρωτικές δαπάνες) σε περίπτωση αδυναμίας συμμετοχής στην εκδρομή λόγω θανάτου ή σοβαρού συμβάντος σε Β΄ βαθμού συγγένεια. Επίσης, για την αντιμετώπιση περίπτωσης ασθένειας κατά τη διάρκεια ταξιδιού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστούμε στους ταξιδιώτες να έρθουν σε επαφή με τον ασφαλιστικό τους φορέα για την έκδοση της “Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας”, η οποία ωστόσο είναι προαιρετική. Ο Οργανισμός συνιστά λοιπόν ανεπιφύλακτα στους ταξιδιώτες μια προαιρετική ασφάλιση με τις καλύψεις και τα ποσά που επιθυμούν, για ασφάλιση ζωής, ατυχημάτων, αποσκευών κτλ., δεδομένου ότι οι διεθνείς συμβάσεις περιορίζουν τις ευθύνες των μεταφορέων, την οποία μπορούν να αγοράσουν και από τα γραφεία μας με κόστος ειδικά διαμορφωμένο για αυτούς.

  COVID-19

  Σχετικά με τον COVID-19, σε περίπτωση που το συμφωνημένο πρόγραμμα του ταξιδίου διακοπεί, λόγω θέσης του αντισυμβαλλόμενου σε καθεστώς υποχρεωτικής καραντίνας, ή υποχρεωτικής νοσηλείας, για οποιοδήποτε λόγο Δημόσιας Υγείας, από τις αρμόδιες Αρχές είτε της χώρας προορισμού είτε οποιασδήποτε ενδιάμεσης χώρας, o Οργανισμός μας δεν φέρει καμία ευθύνη, για τη μη παροχή μέρους ή του συνόλου των συμφωνηθέντων με την παρούσα Ατομική Σύμβαση Ταξιδίου υπηρεσιών προς τον αντισυμβαλλόμενο και δεν θα υπέχει υποχρέωση να τον αποζημιώσει ή να αντικαταστήσει τις μη παρασχεθείσες υπηρεσίες με προσφορά άλλου «ταξιδιωτικού πακέτου», σε μεταγενέστερο χρόνο. O Οργανισμός μας, ωστόσο, στα πλαίσια των αρχών της καλής πίστης και της ορθής συναλλακτικής πρακτικής, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, στα πλαίσια του εφικτού και δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών κάθε περίπτωσης, να συνδράμει τον αντισυμβαλλόμενο, κατά την περίοδο παραμονής του σε αναγκαστική καραντίνα ή σε αναγκαστική νοσηλεία στη χώρα προορισμού ή σε ενδιάμεση χώρα, προκειμένου αυτός να επαναπατριστεί με ασφάλεια, κατά το συντομότερο δυνατό χρόνο και με τα λιγότερα δυνατά έξοδα. Επισημαίνεται ότι, ως προς την ασφαλιστική κάλυψη των τυχόν εξόδων που θα απαιτηθούν, κατά την περίοδο παραμονής του αντισυμβαλλόμενου σε αναγκαστική καραντίνα ή σε αναγκαστική νοσηλεία στη χώρα προορισμού ή σε ενδιάμεση χώρα, ισχύει ο όρος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου που καλύπτει το συμφωνούμενο ταξίδι, σύμφωνα με τον οποίο, η Ασφαλιστική Εταιρεία δεν καλύπτει έξοδα για νόσο που οφείλεται σε πανδημία. Ο αντισυμβαλλόμενος δηλώνει ρητά ότι έχει λάβει γνώση όλων των όρων του εν λόγω Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου, μεταξύ των οποίων και ο ανωτέρω και τους αποδέχεται.

    

   1. ΑΠΟΣΚΕΥΕΣ

   Οι αποσκευές μεταφέρονται με ευθύνη και φροντίδα των κατόχων τους, ανεξάρτητα της ύπαρξης ή όχι συνοδείας εκπροσώπων του Οργανισμού μας. Σε περίπτωση φθοράς ή απώλειας, ισχύουν οι αντίστοιχες διεθνείς συνθήκες για κάθε μεταφορικό μέσον και για τα ξενοδοχεία και η ευθύνη στην περίπτωση αυτή, περιορίζεται στα προβλεπόμενα από τις συνθήκες αυτές. Ο Οργανισμός μας δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των αποσκευών.

   Στα αεροπορικά ταξίδια, επιτρέπεται μόνο 1 αποσκευή ανά επιβάτη, με μέγιστο συνήθως βάρος τα 20 κιλά. Σε περίπτωση που προκύψουν επιπλέον έξοδα, λόγω μεγαλύτερου βάρους αποσκευών από το επιτρεπόμενο, αυτά βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ταξιδιώτη και πληρώνονται επί τόπου στο αεροδρόμιο. Σημειώνεται επίσης ότι οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στην καμπίνα των επιβατών μόνο μία χειραποσκευή μικρών διαστάσεων (περίπου 50x40x25). Ο ταξιδιώτης είναι υποχρεωμένος να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις, τους κανονισμούς και την εν γένει πολιτική της αεροπορικής εταιρίας στο θέμα των υπέρβαρων αποσκευών για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η εκάστοτε αεροπορική εταιρία και ως εκ τούτου ο Οργανισμός δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη επί αυτού. Σε περίπτωση δε φθοράς ή απώλειας, ισχύει ο Κανονισμός της IATA.

   1. ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

   Ακυρώσεις συμμετοχής από την πλευρά του ταξιδιώτη γίνονται μόνο εγγράφως προς το γραφείο μας και, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της κράτησης (και εφόσον δεν είναι δυνατή η εκχώρηση της κράτησής του σε άλλο άτομο με τις προϋπόθεσης που αναφέρονται στο Άρθρο 6 των Γενικών όρων συμμετοχής), υπόκεινται στα παρακάτω ακυρωτικά τέλη κατ’ άτομο, ανάλογα με τη χρονική στιγμή κατά την οποία γίνεται η ακύρωση, ενώ είναι ανεξάρτητα από το αν έχουν ήδη καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά από τους ταξιδιώτες ή όχι:

   Για ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό (και εφόσον δεν υφίσταται διαφορετική ακυρωτική πολιτική από τον μεταφορέα ή το ξενοδοχείο), εκτός των “μακρινών” ταξιδιών και ταξιδιών στη Ρωσική Ομοσπονδία:

   • Έως και 45 ημέρες πριν από την αναχώρηση: 50 € για ταξίδια στην Ελλάδα και 150 € για ταξίδια στο εξωτερικό, κατ’ άτομο, για διαχειριστικά έξοδα.
   • Από 44 έως και 30 ημέρες πριν από την αναχώρηση: 40% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.
   • Από 29 έως και 14 ημέρες πριν από την αναχώρηση: 75% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.
   • Από 13 ημέρες πριν την αναχώρηση μέχρι και την αναχώρηση (non show – μη εμφάνιση): 100% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.

   -Για τις κρουαζιέρες ισχύουν διαφορετικοί όροι ακυρώσεων σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων της κάθε εταιρείας που ισχύουν για κάθε εκδρομή – κρουαζιέρα.

   -Για τα ατομικά / μεμονωμένα ταξίδια ισχύουν διαφορετικοί όροι ακυρώσεων σύμφωνα με τους όρους του κάθε ναύλου των αεροπορικών εταιριών καθώς και την πολιτική για θέματα ακυρώσεων του εκάστοτε ξενοδοχείου.

   -Σε περιπτώσεις μη επιστρέψιμων ναύλων (εντός ή εκτός Ελλάδος), τα ακυρωτικά φθάνουν ακόμη και το 100%, όπως καθορίζεται από την αεροπορική ή ακτοπλοϊκή εταιρεία και αναφέρεται στο πρόγραμμα της εκδρομής ή την προσφορά.

   Για τα χαρακτηριζόμενα από τα σχετικά προγράμματα του Γραφείου μας ως “μακρινά” ταξίδια καθώς και για ταξίδια στη Ρωσική Ομοσπονδία, τα ακυρωτικά τέλη έχουν ως εξής:

   • Έως 2 μήνες πριν από την αναχώρηση, το σύνολο της προκαταβολής (40% της συνολικής αξίας του ταξιδιού) για διαχειριστικά έξοδα.
   • Έως 30 ημέρες πριν από την αναχώρηση, το 50% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.
   • 30 ημέρες πριν από την αναχώρηση μέχρι και την αναχώρηση (non show – μη εμφάνιση) το 100% της συνολικής αξίας του ταξιδιού.

   Τα παραπάνω ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία ο πελάτης δεν συμμετέχει σε όλες τις εκδηλώσεις του προγράμματος ή/και χρησιμοποιεί δικό του μεταφορικό μέσο (και εφόσον δεν υφίσταται διαφορετική ακυρωτική πολιτική από τον μεταφορέα ή το ξενοδοχείο).

   Για αναχωρήσεις σε εορταστικές περιόδους, περιόδους εκθέσεων αθλητικών ή καλλιτεχνικών γεγονότων, κρουαζιέρες ή ταξίδια που πραγματοποιούνται με ειδικά ναυλωμένες πτήσεις ή πλοία, οι παραπάνω αναφερόμενες χρονικές περίοδοι ακύρωσης πιθανόν να είναι μεγαλύτερες και τα ποσοστά παρακρατήσεων υψηλότερα, όπως αναφέρεται ρητά στο πρόγραμμα της συγκεκριμένης εκδρομής.

   Οι χρεώσεις γίνονται ανεξάρτητα από τον χρόνο της εγγραφής ή από το αν έχουν ήδη καταβληθεί τα αντίστοιχα ποσά από τους ταξιδιώτες ή όχι. Στην περίπτωση που ένα από τα δύο άτομα που έχουν επιλέξει να διαμείνουν ή διαμένουν σε δίκλινο δωμάτιο ακυρώσει τη συμμετοχή του, θα καταβάλει τα ανάλογα ακυρωτικά τέλη. Εφ’ όσον τα παραπάνω ακυρωτικά τέλη δεν ισούνται με το 100% της συνολικής αξίας του ταξιδιού, το άτομο που θα ταξιδέψει τελικά, θα πληρώσει και τη διαφορά του δωματίου του, καθώς θα διαμείνει αναγκαστικά σε μονόκλινο.

   Σε περίπτωση ματαίωσης του ταξιδιού εκ μέρους του Τουριστικού Οργανισμού και εφόσον ο χρόνος πραγματοποίησης της κράτησης το επιτρέπει, ακολουθούνται οι εξής προθεσμίες ενημέρωσης του Ταξιδιώτη:

   • 20 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης, όταν το ταξίδι διαρκεί πάνω από 6 ημέρες,
   • 7 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης, όταν το ταξίδι διαρκεί μεταξύ δύο και έξι ημερών,
   • 48 ώρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης, όταν το ταξίδι διαρκεί λιγότερο από δύο ημέρες.
   1. ΡΥΘΜΙΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

   Φροντίζουμε να είμαστε εναρμονισμένοι με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς την ορθή χρήση των προσωπικών δεδομένων. Για την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών, ο ταξιδιώτης συναινεί στην επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων, όπως είναι στοιχεία προσδιοριστικά της ταυτότητάς του και πληροφορίες που αφορούν υπηρεσίες που χρησιμοποιεί και συνήθειες που έχει. Ενημερωθείτε εκτενέστερα από την ιστοσελίδα μας (https://bikewisetravel.gr/πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων)

   Ο Τουριστικός Οργανισμός και ο ταξιδιώτης δεσμεύονται να επιλύσουν με καλή πίστη κάθε διαφορά που μπορεί να προκύψει κατά την εκτέλεση της σύμβασης του οργανωμένου ταξιδιού. Αν η φιλική επίλυση της διαφοράς δεν καταστεί δυνατή, αρμόδια είναι τα Δικαστήρια των Ιωαννίνων.