The Basque History Of The World

«Είναι ένας μυθικός λαός, σχεδόν άνθρωποι βγαλμένη από την φαντασία», γράφει ο Mark Kurlansky. Εγκαταστάθηκαν σε επτά επαρχίες σε μια γωνιά της Γαλλίας και της Ισπανίας σε μια γη που σημειώνεται σε χάρτες, εκτός από τη δική τους, χωρισμένη από τα αποθαρρυντικά βουνά Πυρηναίων, ένα έθνος χωρίς χώρα με αρχαία και δραματική ιστορία που φωτίζει το δικό του έπος της Ευρώπης . Τα σημάδια του πολιτισμού τους υπάρχουν πολύ πριν από την άφιξη των Ρωμαίων το 218 π.Χ. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι οι αρχικοί Ευρωπαίοι. Η αρχαία και απαγορευμένη γλώσσα τους – Euskera – είναι εξίσου μυστηριώδης: δεν σχετίζεται με άλλη γλώσσα στη Γη. Ωστόσο, οι συνεισφορές των Βάσκων στον κόσμο ήταν σαφείς και αξιοσημείωτες. Ήταν ένα παράδοξο μίγμα της ενωμένης παράδοσης και του πρωτοποριακού διεθνισμού. Πριν από και κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, συνδέουν την Ευρώπη με τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Ασία και ένας από τους δικούς τους, Juan Sebastian de Elcano, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που περιπλανιέται στον κόσμο το 1522. Θρησκεία και στις επιχειρήσεις: ήταν από τους πρώτους καπιταλιστές και αργότερα οδήγησαν τη βιομηχανική επανάσταση στη νότια Ευρώπη. Το πάθος του Mark Kurlansky για τους βασκικούς ανθρώπους λάμπει σε όλη την έκταση. Το βιβλίο συνδυάζει πολιτική, λογοτεχνική και μαγειρική ιστορία σε μια πλούσια και ηρωική ιστορία.
Πατρίδα (Patria)- Fernando Aramburu

Ένα από τα πιο διάσημα μυθιστορήματα της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας, το Patria εξετάζει τις συνέπειες της πολιτικής βίας και της σύγκρουσης στην Χώρα των Βάσκων. Η ιστορία εστιάζει στην οικογενειακή σύγκρουση που προκύπτει λόγω των πολιτικών διαφορών και της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση ETA.
The Invisible Guardian

Ένας δολοφόνος ελεύθερος σε μια απομονωμένη κοιλάδα της Χώρας των Βάσκων, μια ντετέκτιβ που ανταγωνίζεται την Clarice Starling, μύθος απέναντι στην πραγματικότητα, αριστοτεχνική αφήγηση – το ισπανικό μπεστ σέλερ που έχει κατακτήσει την Ευρώπη. Το γυμνό σώμα μιας έφηβης κοπέλας βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μπάζταν. Λιγότερο από 24 ώρες μετά την ανακάλυψη αυτή, εντοπίζεται σύνδεση με τη δολοφονία άλλης κοπέλας τον προηγούμενο μήνα. Είναι το έργο ενός τελετουργικού δολοφόνου ή του Αόρατου Φύλακα, του Μπασαχάουν, ενός πλάσματος της βάσκικης μυθολογίας; Η 30χρονη Επιθεωρήτρια Αμάια Σαλαθάρ αναλαμβάνει μια έρευνα που θα την οδηγήσει πίσω στο Ελιθόντο, το χωριό στην καρδιά της Χώρας των Βάσκων όπου γεννήθηκε και στο οποίο είχε ελπίσει ποτέ να μην επιστρέψει. Ένας τόπος ομίχλης, βροχής και δασών. Ένας τόπος ανεπίλυτων συγκρούσεων, ενός σκοτεινού μυστικού που σημάδεψε την παιδική της ηλικία και που θα επιστρέψει για να τη βασανίσει. Σχίσματα ανάμεσα στο λογικό, διαδικαστικό κομμάτι της δουλειάς της και στους τοπικούς μύθους και δεισιδαιμονίες, η Αμάια Σαλαθάρ πρέπει να διώξει τους δαίμονες του παρελθόντος της για να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα ενός κατά συρροή δολοφόνου που κυκλοφορεί ελεύθερος σε μια περιοχή βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης.
The Accordionist’s Son

Ο Ντέιβιντ Ιμάζ έχει περάσει πολλά χρόνια εξόριστος στην Καλιφόρνια, μακριά από τη γενέτειρά του, τη Χώρα των Βάσκων. Πλησιάζοντας τα πενήντα και με την υγεία του να επιδεινώνεται, αρχίζει να γράφει την ιστορία της νεότητάς του, μια εκτενή αφήγηση που εκτείνεται από το 1936 μέχρι το 1999. Ως νέος άντρας, ο Ντέιβιντ μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο ράντσο του θείου του και τη ζωή του στο χωριό Ομπάμπα, όπου εξασκείται στην ακορντεόν κατόπιν επιμονής του πατέρα του – όλα αυτά στη σκιά του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Επιστολές που βρίσκονται σε μια σοφίτα ξενοδοχείου, μαζί με ένα ασημένιο πιστόλι, οδηγούν τον Ντέιβιντ να αποκαλύψει τη συμμετοχή της οικογένειάς του και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.
A Basque Diary

Πώς είναι να ζει κανείς στη Χώρα των Βάσκων, μια περιοχή διάσημη για το φαγητό, τον πολιτισμό και τη γλώσσα της, αλλά και γνωστή για τον καιρό και την πολιτική της; Σ’ αυτό το βιβλίο, η Άλεξ Χάλατ, μια Βρετανίδα καρτουνίστρια, μοιράζεται την εμπειρία της από τη ζωή στην Ονταρίμπια, μια μικρή πόλη στα σύνορα με τη Γαλλία. Μετακόμισε εκεί με τον σύντροφό της για να μάθουν Ισπανικά, αλλά έμαθαν πολλά περισσότερα για τους Βάσκους, την ιστορία τους, τις παραδόσεις τους και τις προκλήσεις τους. Εξερεύνησαν τα εκπληκτικά τοπία, απόλαυσαν τα νόστιμα πιντσος και αγάπησαν τα εκπληκτικά κρασιά. Είχαν προγραμματίσει να μείνουν ένα χρόνο, αλλά έμειναν για δύο, κάνοντάς φίλους με τους ντόπιους και βυθιζόμενοι στην τοπική κοινότητα. Αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες, όπως το να βρουν διαμέρισμα προς ενοικίαση, να αντιμετωπίσουν τη γραφειοκρατία και να αντεπεξέλθουν στο χειμερινό καιρό.
Αυτό το βιβλίο είναι μια συλλογή παρατηρήσεων και καρτούν που καταγράφουν τις περιπέτειές τους στη Χώρα των Βάσκων. Είναι μια ειλικρινής, χιουμοριστική και διορατική αφήγηση για το πώς είναι να ζει κανείς σε μία από τις πιο συναρπαστικές περιοχές της Ευρώπης. Το βιβλίο έχει ενημερωθεί από την επιστροφή τους το 2023, μετά την πανδημία του Covid.
Αν σας ενδιαφέρει η Χώρα των Βάσκων ή αν σκοπεύετε να την επισκεφτείτε ή να μετακομίσετε εκεί, αυτό το βιβλίο θα σας δώσει μια γεύση από την ομορφιά της, τον πολιτισμό της και τους ανθρώπους της.
Homeland

Στην καρδιά της Χώρας των Βάσκων στην Ισπανία, δύο φίλες, η Μίρεν και η Μπιτόρι, βλέπουν τους κόσμους τους να ανατρέπονται από τη βία. Όταν ο σύζυγος της Μπιτόρι έρχεται σε σύγκρουση με την οργανωμένη αυτονομιστική οργάνωση ETA, μια τρομοκρατική ομάδα της οποίας μέλος είναι ο γιος της Μίρεν, ο Τζόξε Μαρί, και οι δύο γυναίκες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στη φιλία τους και τις οικογένειές τους. Μετακινώντας τον χρόνο και αφηγούμενο από τα μάτια μιας πλούσιας γκάμας χαρακτήρων από όλες τις κοινωνικές τάξεις, το λαμπερό μυθιστόρημα του Φερνάντο Αραμπούρου εξετάζει τη διαρκή κληρονομιά της σύγκρουσης. Ένα έργο σχεδόν ανυπόφορης αγωνίας, η “Πατρίδα” είναι μια έντονη εξέταση της αλήθειας, της συμφιλίωσης και της συμφιλίωσης με την ιστορία.